Hlavní obsah

Ukrajina vydá další dluhopisy, aby měla na plyn

Ukrajinská vláda nařídila vydat pro státní ropný a plynárenský podnik Naftogaz dluhopisy za téměř dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). V příštích dnech by měl Kyjev Rusku splatit podobnou částku za dovoz plynu, jinak mu hrozí přerušení dodávek, uvedla agentura Reuters.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Článek

Vládní výnos podepsaný premiérem Arsenijem Jaceňukem požaduje, aby ministerstvo financí vydalo sedmileté dluhopisy v domácí měně v hodnotě 22,27 miliardy hřiven, tedy asi 1,9 miliardy dolarů. Roční výnos emise má činit 14,3 procenta.

Zaplatit mají do úterý

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom hrozí Ukrajině omezením dodávek, pokud Naftogaz nesplatí podstatnou část z dluhu vyčísleného zatím na 3,5 miliardy dolarů. Podnik varuje, že pokud peníze na jeho účet nedorazí, bude už pro dodávky na červen žádat platby předem. Za červen by Kyjev měl Gazpromu zaplatit už do úterý 3. června.

Pro Rusko je splacení části dluhu podmínkou dalších jednání s Kyjevem o nové smlouvě s nižší cenou plynu.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Podle ukrajinských analytiků by se mělo s novými dluhopisy postupovat obdobně jako dříve. Většinou takové emise kupují státem vlastněné banky a prodávají je centrální bance za dolary.

Podstatou sporu je cena ruského plynu pro Ukrajinu, která je v Evropě nejvyšší. Na nynějších 485 dolarů za tisíc krychlových metrů Gazprom cenu skokově zvýšil krátce po převratu, který odstranil od moci proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Za jeho vlády Moskva souhlasila se zvýhodněnou cenou 268 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám