Hlavní obsah

Účast soukromníků na projektech města je nutná, říká pražský radní Karel Grabein Procházka

Právo, trj

Pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO) ve středu na Pražském investičním fóru představil projekty města Prahy. Týkají se třeba Výstaviště nebo Holešovické tržnice. A zapojit by se podle radního měli i soukromníci. Doba obav, že by chtěli město využít, je už pryč, uvedl Grabein Procházka v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Právo.

Pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO)

Článek

Na středečním Pražském investičním fóru v primátorské rezidenci jste představil projekty města. O co všechno šlo?

Setkání jsme uspořádali s Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí. Dorazili nakonec zástupci všech velkých developerů. Řekli jsme, že si Praha váží spolupráce a že chceme hledat cesty, jak urychlit procesy nutné pro realizaci projektů. Byla kolem toho otevřená diskuse. Připravujeme s Institutem plánování a rozvoje mapu investičních příležitostí. Investoři budou vědět, co město nabízí pro další využití.

Jaké konkrétní projekty myslíte?

Uváděl jsem příklad Výstaviště. Máme hotový generel, teď začneme realizovat plány na 40 hektarech území. Rádi bychom k tomu pozvali soukromý sektor. Druhým příkladem byla Holešovická tržnice. Pokud by se nám do konce roku podařilo domluvit s nájemcem, rádi bychom v celém areálu dali dohromady různé aktivity. Studie rozdělily tržnici na zóny. Jedna by byla zaměřena na gastronomii, jiná na kulturu.

Město má velké přebytky hospodaření. Je pak tak úzká spolupráce se soukromým kapitálem bezpodmínečně nutná?

Určitě ano. Záměry jsou investičně hodně náročné. A částečně nejde o spolupráci na bázi investic. Soukromý subjekt přichází s myšlenkou a s nápady, na nás je, abychom vytvářeli základní podmínky. Pak se zbývá domluvit na modelu spolupráce. Už je pryč doba, v níž by se město muselo obávat, že ho chce soukromý sektor jen využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám