Hlavní obsah

Ubytování v hotelu dál zůstane v nižší sazbě DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hoteliéři a majitelé penziónů nebo ubytoven se ke své radosti zřejmě nedočkají zvýšení DPH na ubytovací služby ze stávající snížené pětiprocentní sazby na sazbu devatenáctiprocentní. Návrh prošel v pátek Sněmovnou. Zvýšení DPH by znamenalo zvýšení cen ubytování.

Článek

DPH na ubytování měla původně vzrůst v souvislosti se změnami DPH v květnu loňského roku, původně byl růst připravený na leden 2005. Tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek se zasadil, aby se termín prodloužil až do ledna 2006. Už tehdy ale bylo jasné, že je to jen cesta, jak plánované zvýšení DPH, o které se nejvíce zasazoval ministr financí Bohuslav Sobotka, úplně zrušit.

V pátek také pro zachování nižší sazby hlasovala většina poslanců. Návrh byl "přimontován" k zákonu o finančních konglomerátech, který má zlepšit dohled na finančními skupinami a jejich součástmi. Obě změny začnou platit jen pokud se pro ně vysloví i Senát a podepíše je prezident republiky Václav Klaus.

Reklama

Související články

Nižší DPH u ubytovacích služeb je ohrožena

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně novelu zákona o DPH s pozměňovacími návrhy. Senát by rád zlevnil svoz a likvidaci odpadu. Na vrácení novely ale zřejmě doplatí...

Poslanci: ubytování příští rok nepodraží

Poslanci opět prosadili svou, přehlasovali senátory a smetli ze stolu jejich návrhy na změny v zákoně o dani z přidané hodnoty (DPH). V nižší pětiprocentní...

Výběr článků

Načítám