Hlavní obsah

Uber může jezdit v Brně. Vrchní soud zrušil zákaz

• Aktualizováno
Novinky, tov

Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které zakazovalo alternativní taxislužbě Uber poskytovat služby v Brně. Uvedl to na Facebooku náměstek primátora Matěj Hollan.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

„Znamená to, že Uber může začít v Brně jezdit, ale neznamená to, že je tím vyřešena otázka, zda jezdí v souladu se zákonem, protože to soud neřešil,” napsal náměstek Hollan na sociální síti.

Předběžné opatření krajského soudu v Brně zrušil vrchní soud už podruhé. Poprvé jej vrátil pro nedostatečné odůvodnění.

Brněnský soud rozhodl o zákazu Uberu znovu letos v červenci, společnost se znovu odvolala a opět uspěla. Podle vyjádření Hollana jde opět o procesní důvody.

Rozhodnutí soudu vítá i další platforma smluvní přepravy Taxify. „Jsme přesvědčeni, že moderní platformy by měly v České republice působit nejen v Praze, ale také v Brně,” řekl Novinkám šéf Taxify pro Česko a Slovensko Roman Sysel.

„Věříme, že toto rozhodnutí vyvine další tlak na nově zvolené poslance a poslankyně, aby se konečně zabývali nastavením zákonného rámce pro všechny služby působící v oblasti sdílené ekonomiky. Je nezbytně nutné, aby zákony reflektovaly aktuální ekonomické trendy,” dodal Sysel s tím, že v opačném případě by se moderní technologické firmy mohly Česku v budoucnu vyhýbat.

Krajský soud argumentoval, že Uber funguje podobně jako taxi, ale nesplňuje požadavky zákona a místní vyhlášky. Uber sám o sobě tvrdí, že nejde o taxislužbu, ale spolujízdu. Klasičtí taxikáři ho považují za nekalou konkurenci, v Praze nedávno uspořádali proti Uberu protest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám