Hlavní obsah

U jaderné fúze Západ s Rusy spolupracuje

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průlomu bylo dosaženo na Mezinárodním termonukleárním experimentálním reaktoru (ITER) v jižní Francii, kde se vědci z Evropy, USA, Ruska a dalších zemí pokoušejí najít cestu k získávání obrovského množství „čisté“ energie pomocí slučování (fúze) jader vodíku. V prosinci se jim poprvé podařilo vyrobit více energie, než kolik je jí třeba k zajištění řízené termonukleární fúze.

Foto: UKAEA

Interiér tokamaku JET (ilustrační foto)

Článek

Na projektu ITER, jenž má své počátky v setkání amerického prezidenta Ronalda Reagana a sovětského vůdce Michaila Gorbačova v roce 1985, se podílí 35 zemí. Neexistuje přitom možnost, jak z projektu v hodnotě 44 miliard eur (více než bilion korun) vyloučit některou z nich, aniž by byl narušen.

Jak připomněl hlavní inženýr projektu Alain Bécoulet, je ITER založen na mezinárodní dohodě podobně jako OSN, takže je těžké účast Moskvy byť i jen pozastavit. Přispívá k tomu i fakt, že každá z účastnických zemí vyrábí na míru konkrétní součásti reaktoru. Pokud by jeden z členů nedodal svou část, může se celý projekt zhroutit. Vniveč by tak přišly minimálně miliardy eur.

Rusko jako účastník projektu má na místě stále asi 50 zaměstnanců. Zástupci Moskvy jsou vedle svých evropských a amerických kolegů členy rady ITER, vrcholného orgánu projektu. Rada ITER podle Politika zatím potvrzuje, že všichni účastníci chtějí dále spolupracovat. Válka ale vrhá na projekt stín – dodat potřebné součástky z Ruska je nyní mimořádně obtížné.

Historický průlom. Na obzoru je neomezený zdroj levné a čisté energie

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám