Hlavní obsah

U Allianz budou mít Pražané dražší ručení než venkovští

Novinky, Jiří Novotný, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči, kteří bydlí v Praze, budou muset za povinné ručení na rok 2004 zaplatit o nemalou sumu více než motoristé z venkova. Zatím však jen u pojišťovny Allianz, která se rozhodla v ručení uplatňovat regionální princip. Například lídr trhu, jímž je Česká pojišťovna, setrvá i pro příští rok u rozlišení sazeb jen prostřednictvím bonusů.

Článek

"Statistiky jednoznačně dokazují, že škodní průběh výrazně ovlivňuje region, z něhož vlastník vozidla pochází. Podstatný vliv mají i další parametry klienta, jako je věk, nebo zda jde o soukromou či právnickou osobu. Na základě těchto informací jsme připravili nový model povinného ručení, který jsme interně nazvali spravedlivé sazby," řekl v pondělí novinářům místopředseda představenstva Allianz Jiří Charypar.

Motoristé byli rozděleni do tří regionálních skupin. V té první jsou Pražané, ve druhé motoristé, kteří žijí v ostatních městech s počtem obyvatel větším než 90 tisíc, a ve třetí skupině lidé z menších měst a obcí.

Rozdíl 785 korun

Například soukromý majitel Škody Felicia s motorem 1,3 litru, který žije na venkově a nezpůsobil v uplynulých čtyřech letech žádnou nehodu, zaplatí u Allianz pro rok 2004 za povinné ručení 2721 korun. Majitel stejného vozu v Praze se stejným bonusem však bude platit 3506 korun, tedy o 785 Kč více.

Na otázku, zda se Allianz neobává, že její pražští klienti raději přejdou k jiným pojišťovnám, které regionální princip neuplatňují, Charypar odpověděl: "Klienty bychom neradi ztratili, ale někdo s takovou praxí, která je v Evropské unii běžná, přijít v naší republice musel. Jsme si jisti, že jde o krok správným směrem, a že se tak do budoucna bude vyvíjet celý pojistný trh v ČR."

Majitelé vozů o obsahu motoru 1000 až 1300 ccm, tedy té nejvíce rozšířené kategorie, platili u Allianz letos za povinné ručení (po započítání maximálního bonusu) 2973 korun. "Předpokládáme, že v roce 2004 bude ručení meziročně levnější pro zhruba šedesát procent našich zákazníků," odhaduje ředitel úseku pojištění vozidel Miloš Velíšek.

Regionální princip v povinném ručení uplatnila už dříve jako první v Česku někdejší IPB pojišťovna. Ta rozlišovala, zda jde o klienta z Prahy či ostatních částí republiky.

Mladí řidiči zaplatí o čtvrtinu víc

Allianz si teď spočítala, že motoristé s bydlištěm v hlavním městě způsobují v silničním provozu dvakrát více škod než například Východočeši. "Podíl škod mladých řidičů je rovněž výrazně nad průměrem ostatních. Proto jsme se rozhodli cenu povinného ručení pro klienty ve věku do 21 let zvednout o pětadvacet procent," informoval Velíšek.

Dražší ručení budou mít i živnostníci a podnikatelé, kteří své vozidlo používají ke služebním účelům. Tito klienti zaplatí u Allianz v průměru o deset procent více než letos. A ke zdražení až o pětinu dojde v kategoriích těžkých nákladních automobilů a velkých autobusů.

Anketa

Je správné dělit řidiče podle regionu při určování výše povinného ručení?
ano
49,3 %
ne
50,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám