Hlavní obsah

Tyco žaluje bývalého šéfa o 400 mil. dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký průmyslový konglomerát Tyco International zažaloval svého bývalého finančního ředitele, po kterém žádá odškodné asi 400 miliónů dolarů. Mark Swartz se totiž podle mínění managementu firmy nezákonně obohatil právě na úkor podniku.

Foto: Jan Kaše

Utáhnout dodávku není vůbec jednoduché

Článek

Swartz už teď čelí obvinění z krádeže a defraudace, které na něj podala vláda. Státní zástupci totiž tvrdí, že on a bývalý výkonný ředitel Dennis L. Kozlowski ukradli z firemních peněz asi 600 miliónů dolarů.

Swartz ale doposud vždy tvrdil, že je nevinný a žádné zpronevěry se nedopustil. V žalobě se tvrdí, že Swartz použil firemní peníze na nákup bytu v jižní části Central Parku v New Yorku. Vedle bytu si však koupil i řadu jiných věcí, a za to vše zaplatil asi 16,5 miliónu dolarů, v přepočtu tedy téměř 500 miliónů korun.

Žaloba viní Swartze i z toho, že přijal více než 134 miliónů dolarů jako platbu za služby, které nikdy neposkytl. Tyto peníze přitom pobíral od roku 1997 až do roku 2002.

Swartz si ale navíc sám přidělil také prémie v řádu desítek milionů dolarů, na které však podle interních předpisů neměl nárok, píše agentura AP.

Tyco je diverzifikovaným konglomerátem, který má sice sídlo na Bermudách, ale jinak jeho vrcholové vedení působí v americkém Portsmouthu. Firma vyrábí takřka vše věšáky na kabáty, přes zabezpečovací systémy an lékařskými přístroji konče.

Firma se snažila Swartze předvést před arbitráž, ten ale její snahu blokoval.

Související témata:

Výběr článků

Načítám