Hlavní obsah

Tváří se jako katastr a tahají z lidí peníze

Právo, Jindřich Ginter

Potřebuje-li člověk dálkově nahlédnout do katastru či pokud žádá jeho služby, měl by se pečlivě podívat, na jaké stránky se vlastně připojil. Některé firmy a jejich weby se totiž jako katastr jen tváří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Neznalé uživatele snadno zmatou. Pak z lidí tahají peníze za služby, které ale katastr poskytuje mnohem levněji. A hlavně se dostanou k citlivým informacím o nemovitostech.

Internetové vyhledávače mnohdy předřadí soukromé weby před úřední stránky katastrálního úřadu a jeho nahlížení do katastru. A tak se nezřídka stává, že mezi prvními na uživatele vyskočí nabídka firmy se sídlem v Praze, která se jmenuje Certifikační autorita katastrálních informací, s. r. o. Na svých webových stránkách Hlídacípeskatastru.cz nabízí službu sledování změn u konkrétních nemovitostí.

Katastr posílá SMS či e-mail

Tedy úplně totéž, co poskytuje katastrální úřad, ovšem s tím rozdílem, že ceny sledování změn jsou u této soukromé firmy oproti skutečnému katastru i více než dvojnásobné.

Anonymní nahlížení do katastru nakonec zůstává. Proti robotům má pomoci test

Domácí

Služba sledování změn dává vlastníkům jistotu, že hned poté, co někdo na jejich nemovitost vloží jakýkoliv návrh, třeba exekutor nebo finanční úřad tzv. plombu, dostanou zprávu SMS nebo e-mailem.

Vlastník tak může okamžitě reagovat a nehrozí, že klasický dopis zůstane někde zapadlý a doručený tzv. fikcí, třeba když je člověk v zahraničí nebo se přestěhoval.

To už pak uplynou mnohdy i lhůty pro právní obranu. Právo se snažilo dopátrat, kdo a k čemu zmíněnou Certifikační autoritu katastrálních informací vůbec certifikoval, či v čem je lepší.

Katastr si účtuje u sledování do dvaceti nemovitostí jednorázový poplatek při zřízení služby 200 korun. Firma požaduje za stejnou službu 399 Kč u jedné až pěti nemovitostí, 699 Kč u šesti až deseti nemovitostí a 849 Kč za jedenáct až patnáct nemovitostí. Ale pozor: cena je bez daně a platí se každý rok.

Od června nebude možné anonymně nahlížet do internetového katastru nemovitostí

Ekonomika

Pár set korun navíc, které člověk zaplatí, je jedna věc. Druhou je to, že lidé soukromé firmě poskytují veškeré své údaje včetně těch o sledovaných nemovitostech. Firma tak například hned může dostávat zprávy, když se někdo z lidí, kteří si u nich zaplatili sledovací službu, dostane třeba do insolvence nebo exekuce a může se ocitnout pod tlakem prodat svoje nemovitosti.

„Posoudit, zda takové nabídky jsou v souladu s katastrálními předpisy a předpisy na ochranu osobních údajů, je obtížné,“ napsala Právu ředitelka kanceláře předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Jarmila Daňková.

„Bez vyjádření“

Podle ní je na každém, zda si vybere poskytovatele, který spravuje katastr, což je katastrální úřad, či někoho jiného, u kterého vlastně ani není jasné, jak data katastru získal a jak s nimi pracuje. Daňková také potvrdila, že pod záminkou různých služeb dochází k vytěžování osobních dat lidí z katastru za účelem pak od nich výhodně vykoupit půdu či jiné nemovitosti. Ve dvou případech katastrální úřad podal podnět k Úřadu po ochranu osobních údajů k prošetření jednání těchto společností.

Právo od firmy Certifikační autorita katastrálních informací žádalo vysvětlení, v čem je pro uživatele přidaná hodnota, když si službu objedná u ní, a zda tato společnost obchoduje s nemovitostmi.

„Vyjadřovat se nebudeme,“ napsal Právu jednatel Certifikační autority katastrálních informací, s. r. o., Zbyněk Kugler.

Reklama

Výběr článků

Načítám