Hlavní obsah

Tuzemská ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 4,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ekonomice se ve třetím čtvrtletí loňského roku dařilo. Meziročně vzrostla o 4,7 procenta, což překonalo odhady statistiků, kteří koncem listopadu očekávali růst o 4,5 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí byl růst o 0,7 procenta vyšší. Český statistický úřad (ČSÚ) to upřesnil na základě nových dat z vládního sektoru.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

Ziskovost podniků ve třetím čtvrtletí vzrostla na 50,2 procenta, což je o 0,7procentního bodu více než před rokem. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,7 procenta, což je o jeden procentní bod vyšší tempo ve srovnání s růstem reálných příjmů.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve třetím čtvrtletí 22 129 korun, z toho 3682 korun tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20 690 korun.

Míra úspor 9,1 procenta byla o 0,1procentního bodu nižší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 8,1 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla na 32,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám