Hlavní obsah

Turistické poplatky by se měly zvýšit

Právo, jn

Místní poplatky z turistického ruchu by se měly v České republice zvýšit a v budoucnu být povinné. Na pondělním Žofínském fóru to uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová byla hostem 180. Žofínského fóra, které se 1. června 2015 zabývalo tématem cestovního ruchu.

Článek

Ministryně připomněla, že tyto poplatky jsou v ČR nejnižší v Evropě. Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt lze podle platného zákona vybírat v lázních a dalších místech soustředěného turistického ruchu. Pro obec ho od hostů vybírá ubytovatel a maximální sazba je 15 korun za osobu a den.

Kromě toho se v zařízeních určených k přechodnému ubytování vybírá poplatek z ubytovací kapacity. Ten hradí ubytovatel a maximální výše je šest korun za lůžko a den. „Chceme navýšit peníze do obecního rozpočtu. V tuto chvíli místní poplatky nejsou povinné, je to na libovůli obce. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce dosáhnout, aby časem byly povinné. Aby každá obec si stanovila částku, která bude odváděna jednak na ubytovací zařízení a tam, kde jsou lázně, tak na lázeňství,“ řekla Šlechtová.

Jak ministryně dále uvedla, ve spolupráci s kraji a starosty obcí je třeba změnit stav, kdy většina zahraničních turistů navštíví jen Prahu. Pořádek se snaží MMR vnést i do dotací poskytovaných agenturou CzechTourism. „Udělovat se musí jen na základě přesně stanovených kritérií, a ne jako v minulosti různým kamarádům,“ zdůraznila Šlechtová. Informovala, že požádá ministerstvo financí, aby na příští rok bylo pro tyto dotace vyčleněno 500 miliónů korun.

Ubytovacích zařízení v ČR využily za letošní první tři měsíce celkem tři milióny turistů, což byl meziroční vzestup o 9,8 procenta. Zatímco hostů ze zahraničí přibylo o 7,1 procenta, těch tuzemských dokonce o 12,7 procenta.

Nejvíce zahraničních turistů přijelo do ČR v prvním čtvrtletí z Německa, 328 tisíc, tedy o 17,3 procenta více než za stejné loňské období. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvoří letos Slováci a třetí Poláci. Z druhého na čtvrté místo naopak klesli hosté z Ruska, jichž za leden až březen zavítalo do ČR pouze 96 tisíc, téměř o polovinu méně než před rokem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám