Hlavní obsah

Auditem monitorovacího systému pro evropské fondy se bude zabývat NKÚ

– Praha
Novinky, Václav Lang

Opozičním poslancům se podařilo prosadit návrh, aby se Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zabýval auditem monitorovacího systému pro evropské fondy. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) ve čtvrtek na jednání Sněmovny zopakovala, že audit byl proveden neprofesionálně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně Karla Šlechtová a Andrej Babiš

Článek

Sněmovna se zabývala problémy ohledně monitorovacího systému, který je nezbytný pro čerpání evropských peněz. Audit ministerstva financí v něm nedávno odhalil chyby, ministryně Karla Šlechtová naopak zkritizovala tento audit, který měl na starost náměstek ministra financí Andreje Babiše (ANO) Lukáš Wagenknecht.

Šlechtová na čtvrtečním jednání zopakovala, že audit považuje za neprofesionální. Babiš se od něj distancoval s tím, že do něj jako ministr nemohl zasahovat. Odmítl také, že by se jednalo o spor mezi ministerstvy financí a pro místní rozvoj, potažmo ministry za hnutí ANO.

Babiš také řekl, že zadání monitorovacího systému podle auditu provází podezření z podvodu, kartelové dohody a porušení zákona o veřejných zakázkách.

Sněmovna ho vyzvala, aby posoudil postup svého náměstka Wagenknechta a vyjádřil se k němu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám