Hlavní obsah

Tučný šek pro Kreml: Ze zisku Gazpromu dostane čtvrt bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obrovském zisku ruského dodavatele plynu Gazpromu za první pololetí letošního roku vydělá také samotný Kreml. Ten jakožto poloviční akcionář firmy obdrží tučnou dividendu ve výši kolem 10 miliard dolarů (245,4 miliardy Kč). Upozornil na to server Business Insider.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Ruský stát má v Gazpromu podíl 50,2 procenta, takže si přijde na polovinu ze zhruba 20 miliard dolarů neboli 1,21 bilionu rublů, které společnost navrhuje vyplatit svým investorům v rámci průběžné dividendy. Definitivně se o výši dividendy rozhodne 30. září na mimořádné valné hromadě akcionářů, uvedl Business Insider.

Gazprom významně těží z prudkého nárůstu ceny plynu na trhu a v úterý oznámil rekordní pololetní zisk ve výši 2,5 bilionu rublů (zhruba bilion Kč). Pro porovnání, za první polovinu roku 2021 vydělal Gazprom „jen“ 968 miliard rublů.

V červnu plynárenský gigant oznámil, že za loňský rok nevyplatí žádnou dividendu, jeho akcionáři tak roční dividendu nedostali poprvé od roku 1998. Akcie firmy na to tehdy zareagovaly pádem skoro o 30 procent. Po úterním zveřejnění zisku za první polovinu tohoto roku ale poskočily o 25 procent, informovala agentura Bloomberg.

Gazprom díky rekordnímu zisku zrychlí výstavbu plynovodů do Číny

Ekonomika

Tučná pololetní dividenda je pro ruskou vládu příjemnou náplastí na rozsáhlé ekonomické sankce, které Západ na Rusko uvalil za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu. Evropa je totiž na ruském plynu vysoce závislá, a i přes řadu sankcí včetně částečného embarga na dovoz ruské ropy plyn od Ruska nadále odebírá, čímž nepřímo pomáhá financovat Rusku jeho válečné tažení na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám