Hlavní obsah

Tržby obchodů v červnu překonaly očekávání, lidé utráceli za módu

Novinky, tov
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v červnu zrychlily růst na 4,6 procenta z květnových 2,7 procenta, překonaly tak očekávání analytiků. Lidé utráceli více hlavně za oblečení, dařilo se i e-shopům, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

„Červnová data nepotvrdila pokles tempa růstu z předchozího měsíce. Nejvyšší růst zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi, kde se tržby v porovnání s loňským červnem zvýšily o více než 17 procent. Vliv na to měly slevové a výprodejové akce a teplé počasí, které lákalo k nákupu nového letního oblečení,“ řekla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Dvouciferným tempem se zvýšily také tržby internetových obchodů, stouply o 14,3 procenta. Lidé víc utratili i za potraviny a pohonné hmoty.

„Zatímco úterní čísla z průmyslu již zřetelně potvrdila významné zpomalení výrobní aktivity, tak na silném spotřebitelském apetitu českých domácností se zatím nic nemění,” komentoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle ekonomů červnová data z maloobchodu příjemně překvapily. „Červen měl z meziročního pohledu o jeden pracovní den méně, po očištění tak růst dosáhl 6,2 procenta, což je hodnota přesahující dosavadní průměrný letošní růst ve výši 5,2 procenta,” upozornil ekonom ING Jakub Seidler.

Naopak špatnou zprávou pro ekonomiku je pokles tržeb u prodeje aut, které statistici vyčíslují zvlášť. „Tržby za prodeje a opravy automobilů v červnu opět poklesly, a to o výrazných osm procent,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám