Hlavní obsah

Tržby obchodníků v listopadu se kvůli koronaviru prudce propadly

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby obchodníků v listopadu klesly meziročně při očištění o kalendářní vlivy o 5,3 procenta. Meziměsíčně se potom snížily o 5,6 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve druhé polovině vláda zavedla nová restriktivní opatření proti šíření koronaviru, která pokračovala celý listopad.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ženy vybírá dárek v hračkářství. Ilustrační foto

Článek

Vývoj tržeb tak výrazně zasáhlo omezení prodeje nebo úplné uzavření prodejen velké části nepotravinářského zboží.

Tržby prodejen oděvů se tak propadly o 77,8 procenta. Spadly i prodeje kamenných obchodů s potravinami, které mohly zůstat otevřené. Prodaly zboží, za které utržily o 29,4 procenta méně než před rokem.

Růst tržeb o 2,4 procenta naopak zaznamenaly prodejny s počítači, mobily a další elektronikou. Nejvíce potom rostly tržby e-shopům a zásilkovým službám – o 36,5 procenta.

Tržby kin klesly o 80 % v USA a o 70 % v Německu

Film

„Jestliže z tuzemského průmyslu přicházejí i nadále zprávy o růstu výroby a tržeb s tím, jak tento sektor ekonomiky nebyl přímo zasažen uzavírkami v souvislosti s druhou vlnou pandemie, tak maloobchod a služby jsou bohužel právě těmi sektory, na něž uzavírky dopadají,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Prosinec může v případě maloobchodu znamenat určité nadechnutí se s tím, jak se prodejny otevřely, začátek roku 2021 ale bude z pohledu maloobchodních tržeb opět v červených číslech v důsledku návratu omezení souvisejících s pandemií koronaviru,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodeje se přesunuly na internet

Maloobchodní tržby s prodeji automobilů v říjnu meziročně poklesly o 4 procenta. Bez zahrnutí prodeje aut byl pokles mírnější, jen o 0,9 procenta. Je to lepší...

Výběr článků

Načítám