Hlavní obsah

Tržby obchodníků proti loňsku vzrostly

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě v červnu meziročně vzrostly reálně o 7,1 procenta. Ve srovnání s květnem potom byly o 0,6 procenta vyšší. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Tržby obchodů s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím stouply o sedm procent.

Článek

„Růst byl přitom zaznamenán ve všech hlavních sortimentních skupinách. Na červnových výsledcích maloobchodu se projevilo rozvolnění protiepidemických opatření, stejně jako vloni mohly být otevřené všechny prodejny,” uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

„Dvouciferný růst tržeb zaznamenaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, s kosmetickým a hygienickým zbožím a s oděvy a obuví. Také internetové obchody si udržely dvouciferný růst,“ dodala.

Maloobchodní tržby stouply v květnu o 5,8 procenta, pomohlo rozvolnění

Ekonomika

Tržby obchodů s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím stouply o sedm procent. Prodejny s počítači a komunikačními technologiemi měly tržby meziročně vyšší o 24 procent. Obchody s výrobky pro domácnost zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 6,8 procenta.

V nespecializovaných prodejnách potravin, jako jsou supermarkety nebo večerky, tržby stouply o 3,6 procenta. Internetové obchody měly tržby o 14,5 procenta vyšší než před rokem.

Prodeje v obchodech s obuví a oděvy vzrostly meziročně o 10,8 procenta. „Vrátily se tak na průměr roku 2019, avšak to se týká května a června. První měsíce letošního roku byly v této sortimentní skupině velmi slabé a nelze příliš očekávat, že by druhá polovina letošního roku přinesla plnou kompenzaci špatného začátku roku,” doplnil k tomu analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Tržby v obchodech v dubnu rostly

Tržby obchodníků se v dubnu po očištění o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 7,4 procenta. Ve srovnání s březnem pak byly tržby vyšší o 0,7 procenta....

Výběr článků

Načítám