Hlavní obsah

Tržby deseti největších obchodníků poprvé klesly

Tržby deseti největších tuzemských obchodních řetězců loni kvůli změně v jejich struktuře i hospodářské krizi poprvé v historii sledování klesly, a to meziročně o tři miliardy Kč na 309 miliard korun. První pozici si udržely hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl, které patří do německé obchodní skupiny Schwarz.

Foto: Profimedia.cz

Češi loni výraně šetřili. Ilustrační foto

Článek

Předběžné údaje zveřejnila analytická firma Incoma Research a časopis Moderní obchod.

Analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma GfK novinářům řekl, že druhá příčka na žebříčku největších obchodníků loni připadla skupině Rewe (Billa a Penny Market), jejíž tržby činily 48,5 miliardy korun.

Třetí byl obchodní řetězec Tesco Stores ČR, který vykázal tržby 46,5 miliardy korun. Předloni bylo Tesco druhým největším obchodním řetězcem v Česku a skupině Rewe patřilo až páté místo. Pokles loňských tržeb podle Skály souvisí s tím, že ekonomická krize naplno zasáhla i český obchod, který se kvůli tomu potýkal se stagnací cen zboží i poklesem spotřebitelské poptávky.

Hlavní příčinou loňského poklesu tržeb deseti největších obchodníků podle Skály ovšem nejsou změny na straně nakupujících, ale jiná struktura obchodních řetězců. Z Česka totiž odešel diskontní řetězec Plus, jehož prodejny byly začleněny do sítě Penny Market. Při těchto akvizicích totiž obchodníků dočasně klesají tržby.

Nutné je však dodat, že Češi měli loni výrazně hlouběji do peněženek. Například podle Českého statistického úřadu tržby maloobchodníků včetně motoristického segmentu v loňském roce klesly o 4,3 procenta. Analytici navíc již před časem upozornili, že lidé budou šetřit i letos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám