Hlavní obsah

Obchodníci měli smolný rok, nepolepšili si ani před Vánocemi

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Češi měli po celý loňský rok hluboko do peněženek. Podle statistiků tržby maloobchodníků včetně motoristického segmentu za rok 2009 meziročně klesly o 4,3 procenta. K větším tržbám nepomohly obchodníkům ani Vánoce. V prosinci totiž tržby klesly meziročně o 1,9 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za prosincovým slabým výsledkem byl špatný prodej motorových vozidel. Statistici také upozornili, že i přes blížící se Vánoce lidé v prosinci méně nakupovali elektrospotřebiče, věci pro domácnost či pro kutily.

Loňský rok byl pro obchodníky bídný, Češi totiž po většinu roku šetřili. Hlavním důvodem byla ekonomická krize, kvůli které rostla a v následujících měsících ještě poroste nezaměstnanost.

Analytici proto již před časem uvedli, že očekávají nižší tržby maloobchodníků i v první polovině letošního roku. Mzdy lidem porostou jen zřídka a kupní síla Čechů klesne.

„Vesměs celý letošní rok se bude nést v podobném duchu jako ten loňský, přestože propady tržeb nebudou již tak razantní. Další růst míry nezaměstnanosti zejména v prvním čtvrtletí, minimální růst mezd, nižší ochota bank k poskytování úvěrů a fiskální restrikce bude spotřebitele v nákupech limitovat,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Podle něj lze letos očekávat pokles tržeb kolem jednoho procenta.

Anketa

Utrácíte v posledních měsících méně než před krizí?
Ano, příjmy jsou nižší
27,9 %
Ano, snažím se více šetřit
40,6 %
Ne, je to zhruba stejné
25,4 %
Ne, spíš utrácím víc
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8703 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám