Hlavní obsah

Tržby automobilového průmyslu v Česku poprvé překonaly bilión korun

Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 procent na rekordních 1,02 biliónu korun. Biliónovou hranici překonaly firmy Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) poprvé. Objem exportu stoupl o 11 procent na 865 miliard, oznámilo v úterý sdružení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

Podíl tržeb automobilového průmyslu na celkové průmyslové výrobě ČR představoval 24,4 procenta, což je o 2,4procentního bodu více než před rokem. Na celkovém exportu Česka se automobilky podílely 21,7 procenta.

Výroba osobních aut loni stoupla o osm procent na 1,344 miliónu vozů, rostla přitom ve Škodě Auto, Hyundai i TPCA. Produkce nákladních aut reprezentovaná Tatrou Trucks stoupla o polovinu na 1326 aut, výroba autobusů klesla o tři procenta na 4388 vozidel a produkce motocyklů v týnecké Jawě Moto se v loňském roce snížila o 29 procent na 1228 strojů.

Tržby dodavatelů automobilových dílů se loni zvýšily o 14,6 procenta na 445,3 miliardy korun a o 13 procent se zvýšil jejich export. Dodavatelské firmy zaměstnávaly 76 649 lidí, tedy 65 procent všech pracovníků v automobilovém odvětví.

Počet zaměstnanců v automobilovém průmyslu ve firmách AutoSAP vzrostl o 4,5 procenta na 117 948 osob. Nárůst zaměstnanců zaznamenali finální výrobci, dodavatelé i ostatní firmy a organizace. Průměrná mzda v automobilovém sektoru v roce 2016 vzrostla o 3,7 procenta na 34 820 korun.

Automobiloví výrobci loni investovali do výzkumu a vývoje 16,9 miliardy korun. Ve výzkumu pracuje sedm tisíc lidí. Automobilky v současnosti chystají uzavření Memoranda o budoucnosti českého automobilového průmyslu s vládou. Na znění dokumentu v současnosti pracují tři skupiny pro oblasti elektromobility, autonomního řízení a digitalizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám