Hlavní obsah

Tržby automobilek loni stouply o 5,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemským automobilkám a výrobcům dílů loni stouply tržby o 5,9 procenta na 1,102 bilionu korun. Objem exportu se zvýšil o 4,5 procenta na 911,5 miliardy korun. Výsledky ovlivnila pandemie covidu, nedostatek polovodičů, problémy v logistice nebo nedostatek surovin a jejich zdražování. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu na úterní tiskové konferenci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba v automobilce Škoda Auto.

Článek

Finální výrobci vozidel zvýšili tržby o 4,2 procenta na 632,4 miliardy korun a dodavatelé dílů o 7,8 procenta na 447,1 miliardy Kč. Nejvýznamnějším odbytištěm automobilek byly stále země EU s podílem přes 80 procent. Největším trhem bylo Německo s 29,6 procenta.

Výroba osobních aut v Česku loni klesla meziročně o 4,1 procenta na 1,105 milionu vozů. Proti předcovidovému roku 2019 to bylo o téměř 23 procent méně.

„Automobilový průmysl se už třetím rokem potýká s kombinací mnoha negativních faktorů. I když si rok 2021 patrně zapamatujeme jako rok čipové krize, s problémy se nepotýkali jen odběratelé polovodičů. Dodavatelské řetězce a logistika stále ještě zdaleka nefungují tak, jak jsme byli dříve zvyklí. Výrazně se prodloužily dodací lhůty dílů a surovin a v důsledku toho došlo k výraznému nárůstu cen vstupů,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Výroba aut v prvním čtvrtletí klesla téměř o 19 procent

Ekonomika

Firmám sdružení se podařilo udržet klíčové zaměstnance, jejich počet se zvýšil o 0,8 procenta na 139 228 osob. Průměrná mzda se zvýšila o 2,2 procenta na 46 292 korun, což bylo o 22 procent nad celorepublikovým průměrem.

Členské firmy sdružení zaměstnávají 13 procent všech pracovníků zpracovatelského průmyslu a vytvářejí 28 procent tržeb tohoto odvětví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám