Hlavní obsah

Trumpova firma jde na burzu, spojí se se společností Digital World

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologická společnost Trump Media & Technology Group bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa jde na burzu a spojí se s firmou Digital World Acquisition. Trump je díky tomu blízko k neočekávanému zisku ze své firmy. Hodnota obou firem totiž dosahuje kolem šesti miliard dolarů (přibližně 140,5 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

Foto: Sam Wolfe, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Článek

Akcionáři společnosti Digital World Acquisition v pátek odhlasovali fúzi s Trumpovou firmou Trump Media & Technology Group (TMTG), která provozuje sociální síť Truth Social, a následné uvedení na akciový trh Nasdaq v New Yorku.

Dohoda obou společností oceňuje Trumpův většinový podíl v Trump Media & Technology Group TMTG na přibližně 3,6 miliardy dolarů (přibližně 84,3 miliardy Kč).

Podle Reuters se pro Trumpa takový nečekaný zisk jeví jako životně důležitý, protože exprezident USA se potýká s finančními důsledky řady právních sporů. Tím hlavním je nyní pokuta ve výši 454 milionů dolarů v případě odvolání proti rozsudku v kauze nadhodnocování majetku v New Yorku. Trumpovi právníci už dříve uvedli, že Trump na to nemá dost peněz.

Nicméně i kdyby dohoda o fúzi byla dokončena příští týden, tak Trump nebude moci okamžitě prodat žádné ze svých akcií, které díky sloučení obou firem získá. Už dříve totiž souhlasil s podmínkami, že tak neučiní po dobu prvních šesti měsíců. Peníze na zaplacení soudní pokuty tak bude muset vzít z jiných zdrojů. Čas má ovšem jen do pondělí 25. března. V opačném případě mu soud začne zabavovat majetky.

Samotné dokončení transakce však není jisté. Bývalý generální ředitel Digital World Patrick Orlando a bývalí obchodní partneři Trumpa Andy Litinsky a Wes Moss podali žaloby na zablokování fúze s tím, že mají nárok na více akcií za předchozí práci na transakci. Není bezprostředně jasné, jak a kdy budou tyto případy vyřešeny.

Digital World Acquisition je zatím prázdnou firmou. Takové podniky nemají obchodní aktivity a jejich účelem je vyhledávat investiční příležitosti. Až najdou vhodnou firmu, spojí se s ní, a tak ji s minimálními náklady a bez zdlouhavého schvalovacího procesu dostanou na veřejný trh.

TMTG za prvních devět měsíců roku 2023 prodělala 10,6 milionu dolarů a v roce 2022 vykázala ztrátu 23,2 milionu dolarů. Peníze na svůj provoz získala z konvertibilních směnek, které lze vyměnit za akcie. Její sociální síť Truth Social zahájila činnost v únoru 2022. Zatím nezveřejnila počet uživatelů.

Výzkumná firma Similarweb odhaduje, že v únoru měla zhruba pět milionů aktivních uživatelů. To je výrazně méně než TikTok, který má dvě miliardy uživatelů, či Facebook se třemi miliardami uživatelů. Je to ale více než třeba síť Gettr, která měla v únoru méně než dva miliony uživatelů.

Trump u ručitelů se žádostí o miliardy nepochodil. Hrozí mu zabavení majetku

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám