Hlavní obsah

Třineckým železárnám stoupl zisk téměř trojnásobně

Třinecké železárny (TŽ) dosáhly loni zisku 1,306 miliardy korun. Oproti roku 2020, kdy zisk firmy činil 469 milionů korun, to byl téměř trojnásobek. Tržby podniku meziročně stouply o 8,6 miliardy na 43,715 miliardy korun, řekla mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny–Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Huť loni vyrobila 2,4 milionu tun oceli, což bylo o sedm procent méně než předloni. Firma uvedla, že loňský vývoj hospodaření poznamenala pokračující koronavirová pandemie, extrémní růst cen vstupních materiálů a přetrvávající problémy v automobilovém průmyslu zejména kvůli nedostatku elektronických komponent.

„Vše vyvrcholilo koncem roku prudkým nárůstem cen energií z titulu strmého růstu ceny emisních povolenek, což bylo jedním z impulzů pro nastartování inflace. Ač se nám díky sofistikované obchodní strategii dařilo nepříznivé podmínky eliminovat, hospodaření společnosti to bezesporu poznamenalo,“ uvedl předseda dozorčí rady Třineckých železáren Tomáš Chrenek.

Mírný pokles výroby oceli byl důsledkem šedesátidenní odstávky jedné ze dvou vysokých pecí. Firma ji zrekonstruovala po více než dvacetiletém nepřetržitém provozu. „Výpadek výroby surového železa spojený s odstávkou vysoké pece se ve výsledné bilanci promítl do prodeje polotovarů a dalších výrobků,“ uvedla Macková.

Největší podíl na objemu prodeje měl, stejně jako v předchozích letech, drát. Firma ho loni prodala 962 kilotun, což bylo mírně méně než předloňských 1017 kilotun. „Bezmála 72 procent směřovalo na zahraniční trhy, nejčastěji do zemí Evropské unie, kam firma dodává drtivou většinu své produkce,“ uvedla mluvčí.

Finanční analytický úřad zablokoval majetek Vítkovice Steel. Firma prý o ničem neví

Domácí

Huť loni proinvestovala téměř 1,7 miliardy korun a stejný je i její letošní plán investic. „Pokročíme mimo jiné v projektech, jejichž realizace umožní snížení emisí CO2. Zásadní pro působení na trhu s ocelí budou modernizační akce směřující do zvyšování přidané hodnoty u tyčové oceli či do automatizace výrobních procesů v segmentu železniční dopravy,“ uvedl první místopředseda dozorčí rady Ján Moder.

Třinecké železárny jsou největším hutním podnikem v Česku. Nejprodávanějším výrobkem TŽ je dlouhodobě válcovaný drát, dalšími hlavními produkty jsou speciální tyčová ocel, tažená ocel, kolejnice, široká ocel, bezešvé trubky nebo hutní polotovary. Včetně odloučených provozů mají TŽ téměř 7000 zaměstnanců, i s dceřinými firmami je pracovníků okolo 10 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám