Hlavní obsah

Třinecké železárny ukončily loňský rok se ziskem téměř 800 miliónů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Se ziskem bezmála 800 miliónů korun po zdanění skončily v minulém roce Třinecké železárny. Je to o 580 miliónů korun méně než v roce 2011. Ve středu o tom informovala mluvčí podniku Petra Jurásková.

Foto: Třinecké železárny

Válcovna kolejnic.

Článek

I přes přetrvávající hospodářskou recesi tak podle ní ukončila společnost Třinecké železárny rok 2012 s kladným hospodářským výsledkem. Výše zisku byla ve srovnání s předcházejícím rokem i přes vyšší prodané množství válcovaných výrobků a oceli ovlivněna především vysokou cenou vstupních surovin.

„Přestože jsme meziročně vyrobili a prodali o 1,3 procenta více válcovaného zboží včetně polotovarů, poklesly nám celkové tržby o 4,6 procenta na 37,1 miliardy korun, a to vzhledem k postupně se zhoršující situaci na trhu. Přesto jsme v uplynulém roce dosáhli slušného hospodářského výsledku ve výši 793 miliónů korun po zdanění, tedy více než jsme plánovali,“ konstatoval předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek.

Rekordní výroba kolejnic

Na loňských výsledcích se podle něj projevila zejména rekordní výroba kolejnic, jejichž drtivá většina putovala na zahraniční odbytiště.

„Z celkového objemu prodeje 269 kilotun bylo 246 kilotun kolejnic exportováno zejména do USA, Kanady, Německa a Polska. Kolejnice vyráběné v Třinci slouží železnicím v 50 zemích světa a jsou i součástí jedné z nejdelších tratí vedoucí napříč Egyptem od Káhiry až po hranice se Súdánem,“ dodala Jurásková.

V Třineckých železárnách pracuje podle oficiálních informací téměř 6000 lidí. Průměrný výdělek ve firmě činil 27 500 korun, což představuje výrazné překročení růstu dohodnutého v kolektivní smlouvě. Je to téměř o čtyři tisíce více, než činí průměrná mzda v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám