Hlavní obsah

Trhy vystřízlivěly, šéf ECB odmítl pomoc zadluženým zemím

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Nový šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi zmrazil naděje trhů na pomoc zadluženým evropským zemím přes ECB. Draghi to uvedl na tiskové konferenci po snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na jedno procento v důsledku rostoucí krize.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Pokud jde o možné navýšení odkupu dluhopisů zadlužených zemí, šéf ECB sdělil, že jeho slova nebyla správně pochopena. „Reakce trhů byla pochopitelně negativní,“ připomněl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Podle Draghiho by ohroženým zemím měl pomoci zejména dočasný záchranný fond EFSF, později pak permanentní Evropský stabilizační mechanismus ESM. „Tím prozatím vyvrátil spekulace o pomoci přes ECB,“ sdělil Hatlapatka.

S půjčkou pro MMF se nepočítá

Další ránu všem optimistům uštědřil Draghi tím, když odmítl půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu, odkud by pak mohly čerpat krizí stižené země jako Itálie a Španělsko.

„Rada ECB ani nediskutovala možné zavedení stropů na výnosy dluhopisů krizí stižených zemí, což byla rovněž jedna ze spekulací trhu,“ doplňuje Hatlapatka.

Draghi nakonec informoval, že ECB je připravena působit jako prostředník pro operace EFSF na volném trhu, mimo jiné tak bude moci EFSF přes ECB nakupovat dluhopisy, nicméně odmítl jakékoli přímé zapojení ECB do těchto operací.

Reklama

Výběr článků

Načítám