Hlavní obsah

Transgas odvolal tvrzení, že ruské clo zdraží plyn

ČTK, Vladimíř Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dovozce plynu do České republiky společnost Transgas v pátek odvolal své tvrzení, že čtvrteční rozhodnutí ruské vlády zvýšit clo na vývoz plynu na šestinásobek se pravděpodobně promítne do zdražení plynu již od počátku roku 2004.

Foto: archiv
Článek

"Exportní clo na vývoz zemního plynu nebude mít podle prvních analýz žádný vliv na nákupní ceny společnosti Transgas. Prodejní ceny pro tuzemské konečné spotřebitele proto nebudou tímto krokem v žádném případě ovlivněny," řekl v pátek mluvčí Jiří Wrobel. Ten ale ve čtvrtek bezprostředně po ohlášeném kroku ruské vlády sdělil Právu jinou informaci: "Je pravděpodobné, že se tento krok promítne do zdražení plynu," uvedl mluvčí s tím, že zdražení by mohlo přijít už na počátku roku 2004.

Podrobnější informace tehdy odmítl s tím, že ujednání o tom, jakou část ze zvýšení cel pokryje ruská strana a jakou strana česká, je předmětem smlouvy mezi Transgasem a Gazpromem a tudíž i obchodním tajemstvím. Podle analytika společnosti Atlantik FT Romana Cenka by se však vyšší clo mělo promítnout v cenách pro spotřebitele v plné výši, i když pravděpodobně ne v rámci jednoho cenového skoku. Jak uvedl, záleželo by také na zásobách plynu nakoupeného za nižší cenu, hospodářském výsledku Transgasu za poslední měsíce a vývoji cen na světovém trhu.

Od října bude plyn levnější

Energetický regulační úřad (ERÚ), který stanovuje na každé čtvrtletí ceny plynu vždy zhruba měsíc předem, se i v pátek odmítl k záležitosti blíže vyjádřit. Mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová pouze uvedla, že "z pohledu ERÚ je zatím velice předčasné hovořit o zvýšení ceny zemního plynu pro konečné odběratele v souvislosti se zvýšením vývozního cla na zemní plyn" a že rozhodnutí ruské vlády nebude mít v žádném případě vliv na české ceny pro čtvrté čtvrtletí tohoto roku, které úřad zveřejní příští středu.

I tato informace je však důležitá, protože jak jsme již v pátek oznámili, podle zdroje Práva připravuje regulátor od 1. října zlevnění plynu. Ceny pro domácnost mají klesnout zhruba o tři procenta s mírnými odchylkami podle regionů, a pro ostatní odběratele až o pět procent. Důvodem pro zlevnění je skutečnost, že letos byly v době, která rozhoduje o cenách plynu od 1. října, příznivé ceny ropy a velmi silná koruna vůči dolaru.

Reklama

Související témata:

Související články

EU otevře trh s energiemi v roce 2007

Společnosti a spotřebitelé budou moci nakupovat elektrickou energii a plyn v celé Evropské unii od roku 2007. Rozhodnutí o liberalizaci trhu energií...

Kraj se postavil proti těžbě ropy v Břeclavi

Jihomoravský kraj nepovažuje za vhodné, aby se v Břeclavi těžila ropa a zemní plyn. Zamítavé stanovisko zaslal ministerstvu životního prostředí s odůvodněním,...

Nové clo zdraží plyn

České domácnosti postihne od ledna příštího roku zřejmě výrazné zdražení plynu. Důvodem je čtvrteční rozhodnutí ruské vlády zvýšit clo na vývoz plynu...

Výběr článků

Načítám