Hlavní obsah

Toyota v Kolíně obnovila výrobu po odstávce kvůli čipům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně v úterý po odstávce obnovila výrobu. Zaměstnanci se vrátili do plného třísměnného systému. Odstávka trvala s týdenní přestávkou od 15. srpna, předtím byli zaměstnanci na celozávodní dovolené. Důvodem byl nedostatek čipů do palubní elektroniky, který trápí celý automobilový průmysl, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Logo automobilky Toyota

Článek

Výrobu firma částečně obnovila v týdnu od 6. září, vyrobila několik stovek aut, běžně jich produkuje kolem tisícovky denně. Další týden se ale linky opět zcela zastavily, nyní se zaměstnanci postupně vrátí k plné produkci. Po dobu odstávky dostávali pracovníci Toyoty 80 procent průměrného platu.

Naopak mladoboleslavská Škoda Auto se na odstávku kvůli nedostatku čipů připravuje, chystá ji na celý příští týden, kdy využije jednoho dne státního svátku. Zaměstnanci všech tří českých závodů Škody zůstanou doma za 85 procent průměrné mzdy, což zhruba odpovídá dennímu výdělku.

Škodovka znovu zastaví výrobu. Nemá čipy, píšou odbory

AutoMoto

Podle škodováckých odborů jsou odstávky v továrnách koncernu Volkswagen po celém světě.

„Částečně jsou preferovány některé vysokomaržové společnosti jako Porsche a Audi. Plánované odstávky jsou důležité zejména pro plánování dodavatelů a logistických toků,” uvedl předseda podnikové rady Škoda Auto Jaroslav Povšík.

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zaměstnává v Kolíně asi 2500 lidí, loni 1. dubna spustila nábor nových zaměstnanců do výroby modelu Yaris, přijmout chce až tisíc lidí. Představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

Podle dat Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147 865 aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Tržby Renaultu pokračují v poklesu

Tržby francouzské automobilky Renault v prvním čtvrtletí letošního roku klesly o 1,1 procenta na deset miliard eur (258,55 miliardy korun). Prodeje negativně...

Výběr článků

Načítám