Hlavní obsah

Těžký soupeř pro Česko v boji o jádro. Němci jsou proti

Česko v Evropské unii patří mezi země usilující o zařazení jádra na seznam zelených investic. Prosazení této podmínky ale nebude jednoduché. Proti se totiž staví několik zemí v čele s Německem.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Podle návrhu Evropské komise, který dostaly členské státy na konci roku, by měly být jádro a zemní plyn za určitých podmínek zařazeny na seznam zelených investic. V takovém případě by měly mít tyto technologie nárok na finanční podporu.

Německu se ale nelíbí, že by vedle zemního plynu mělo dostat výjimku právě i jádro. Náš západní soused na konci roku ukončil provoz ve třech jaderných elektrárnách a ve zbývajících třech tak hodlá učinit v průběhu letošního roku. Názor na jádro má země jasný: na rozdíl od zemního plynu ho nepovažuje za udržitelný zdroj energie.

„Pro německou vládu je zemní plyn důležitou překlenovací technologií na cestě k neutralitě skleníkových plynů na pozadí vyřazování jaderné energie a uhelných elektráren. Postoj vlády k jaderné energetice zůstává nezměněn. Vláda je nadále přesvědčena, že jadernou energii nelze klasifikovat jako udržitelnou,“ citovala agentura Reuters mluvčího německé vlády.

Německo zavírá tři jaderné elektrárny, zbývající skončí příští rok

Ekonomika

Jaderná energie sice produkuje nízké emise CO2, problém je ale v potenciálním dopadu likvidace radioaktivního odpadu na životní prostředí. Právě to ve spolupráci s odborníky EK řeší.

Komise je připravena jádro označit za ekologicky šetrný zdroj, do nějž se vyplatí vložit peníze, pokud bude mít projekt plán, finanční prostředky a místo pro bezpečnou likvidaci radioaktivního odpadu. Kromě toho, aby byly nové jaderné elektrárny považovány za zelené, musí získat stavební povolení do roku 2045.

Zařazení jádra mezi čisté zdroje může v této podobě přinést ČR komplikace, varuje ředitel ČEZ

Ekonomika

Spojencem je Francie

Předloha návrhu se ještě může změnit, podle Reuters má být zveřejněna koncem ledna. Taxonomii, tedy systém podpory ekologických investic, by pak měla komise předat europarlamentu a členským zemím. Novinka by začala platit, pokud proti ní nebude mít námitky nejméně 20 zemí, představujících dohromady nejméně 65 procent obyvatel EU, a prostá většina europoslanců.

Země sedmadvacítky se však dlouhodobě neshodnou na tom, které zdroje energie mají být označené za udržitelné. Jádro je nepřijatelné kromě Německa také pro Rakousko či Lucembursko. Naopak Česko, Francie či Finsko ho vidí jako nutnost v rámci svého energetického mixu.

Francii hrozí v lednu výpadky elektřiny

Ekonomika

„Jsou tu země, které vsadily na politiku Zeleného údělu ve velmi radikální podobě a k nim patří třeba Německo,“ řekl v neděli pro CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že Česko musí najít spojenectví s Francií a dalšími zeměmi, které usilují o totéž.

„Jsou země, které mohou v důsledku přírodních podmínek více spoléhat na obnovitelné zdroje. Ve Španělsku více svítí slunce než u nás, jinde více fouká vítr. Česká republika nic takového nemá. Z obnovitelných zdrojů nikdy nebudeme mít dostatek energie, kterou jako průmyslová země potřebujeme, a proto je pro nás životně důležité, abychom měli jádro,“ dodal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám