Hlavní obsah

Těžařské NWR klesly tržby o pětinu, prodělává 576 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, loni snížila ztrátu o 893 miliónů eur na 21 miliónů eur (zhruba 576 miliónů korun). Tržby klesly zhruba o 20 procent na 676 miliónů eur (zhruba 18,5 miliardy korun), informovala firma v tiskové zprávě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Úpravna uhlí OKD v Darkově

Článek

Těžba uhlí v loňském roce klesla o dvě procenta na 8,6 miliónu tun, prodeje se snížily o 14 procent na 8,3 miliónu tun. "V tomto roce plánujeme vytěžit zhruba 7,5 až osm miliónů tun uhlí, prodeje by se měly pohybovat okolo osmi miliónů tun," uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

Jak upozornil analytik Komerční banky Josef Němý, NWR tak snížila předchozí výhled celoročního prodeje z původních až 9,5 miliónu tun. Problémy NWR podle něj nekončí, protože prodejní ceny uhlí pokračovaly v poklesu a byly o něco nižší, než NWR avizovalo.

„Domníváme se, že ani splnění snížených cílů nebude ve světle slabého třetího čtvrtletí jednoduché. V posledním kvartálu totiž bude muset NWR prodat skoro 2,7 miliónu tun uhlí, což se mu naposledy povedlo před více než třemi lety.

Provozní zisk EBITDA činil 11 miliónů eur (asi 302 miliónů korun), po předloňské ztrátě deseti miliónů eur.

Firma propouští

Za klíčovou událost loňského roku vedení společnosti považuje kapitálovou restrukturalizaci firmy, kterou NWR dokončila v říjnu. Jejím úkolem bylo odvrátit platební neschopnost podniku. Zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění akcionářů.

Společnost loni snížila počet zaměstnanců o sedm procent na 14 600 lidí, letos by jejich počet měl klesnout asi o deset procent. Z dceřiné firmy OKD letos odejde asi 1600 lidí. [celá zpráva]

NWR po dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.

Reklama

Související články

V OKD letos skončí 1600 zaměstnanců

O téměř dva tisíce se letos v Moravskoslezském kraji sníží počet pracovních míst, a to jen u dvou firem. Zhruba 1 600 zaměstnanců opustí těžební společnost...

Výběr článků

Načítám