Hlavní obsah

V OKD letos skončí 1600 zaměstnanců

Právo, Pavel Karban

O téměř dva tisíce se letos v Moravskoslezském kraji sníží počet pracovních míst, a to jen u dvou firem. Zhruba 1 600 zaměstnanců opustí těžební společnost OKD, dalších až 350 lidí přijde o práci kvůli uzavření ocelárny společnosti Vítkovice Steel (bývalý Evraz) na konci září.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Okolo 300 zaměstnanců firma propustí ke konci dubna. Dalších 500 lidí odejde v průběhu roku přirozenou cestou, jako jsou odchody do důchodu, jiné firmy nebo ze zdravotních důvodů, a zbylých asi 800 lidí tvoří pracovníci dodavatelských firem,“ řekl po čtvrtečním jednání moravskoslezské tripartity mluvčí OKD Marek Síbrt.

O snižování počtu zaměstnanců informovalo OKD už před dvěma týdny.

„Společnost plánuje letos vytěžit zhruba 7,8 miliónu tun uhlí, což je o téměř milión tun méně než loni. V dlouhodobém horizontu bude těžební profil OKD nadále klesat. Těmto faktorům se musí přizpůsobit počet zaměstnanců,“ vysvětlil tehdy mluvčí s tím, že pro odcházející zaměstnance firma připravila program Nová šichta, který odstartoval na podzim loňského roku.

„S ohledem na platnou kolektivní smlouvu mají zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, nárok na nadstandardní odstupné ve výši šesti měsíčních platů,“ poukázal Síbrt.

Vítkovice zavřou ocelárnu

Kromě problematiky OKD nebo ostravských lagun, které chce ministerstvo financí nechat zabetonovat, s čímž nesouhlasí kraj, Ostrava ani vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a ústecký kraj Jiří Cienciala, se tripartita zabývala také ukončením provozu ocelárny Vítkovice Steel. Ta zastaví provoz 30. září, kdy vyprší také integrované povolení vydané pro ocelárnu Moravskoslezským krajem.

Kolik lidí přijde uzavřením ocelárny o práci, vedení Vítkovice Steel zatím neřeklo, komentovat problematiku ocelárny chce až v pátek.

„Rozhodnutí majitelů a vedení podniku zavřít ocelárnu respektujeme. Nejdůležitější nyní bude co nejdříve najít řešení pro odcházející zaměstnance,“ upozornil náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD).

I podle předsedy představenstva Vítkovice Steel Dmitrije Ščuky bude strategicky důležité nalézt řešení pro odcházející zaměstnance co nejdříve. „Zvážili jsme všechny reálné možnosti řešení a jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí napomůže uzavřít jednu kapitolu historie firmy a dlouhodobě zachovat výrobu ve Vítkovice Steel i v budoucnosti,“ konstatoval Ščuka.

Reklama

Související články

Finance budou žádat v kauze OKD miliardy

Ministerstvo financí se podle nynějších zjištění Práva v tichosti už loni v srpnu přihlásilo jako poškozený s nárokem na náhradu škody do trestní kauzy...

Výběr článků

Načítám