Hlavní obsah

Tesla zůstává na burze, představenstvo odmítlo Muskův plán na převzetí firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palo Alto (USA)

Americký výrobce elektromobilů Tesla zůstává veřejně obchodovanou firmou. Představenstvo automobilky na čtvrtečním bouřlivém zasedání odmítlo plán jejího šéfa a zakladatele Elona Muska na stažení společnosti z burzy. V pátek to podle agentury Reuters uvedlo v krátkém prohlášení šest jeho členů.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Šéf Tesla Motors Elon Musk

Článek

Od počátku srpna, kdy Musk se svým plánem vyšel prostřednictvím tweetu na veřejnost, se cena akcií Tesly propadla o dvacet procent. Musk tehdy na twitteru napsal, že na zprivatizování Tesly disponuje prostředky ve výši 72 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). [celá zpráva]

Později nicméně vyšlo najevo, že dohodu se saúdskoarabským fondem se mu za tímto účelem uzavřít nepodařilo.

Tesla následně vytvořila k posouzení návrhu na stažení akcií podniku z burzy zvláštní výbor. Ten již podle pátečního sdělení členů představenstva rozpustila.

Podle informací agentury AP začala Muskův tweet ohledně převzetí Tesly vyšetřovat americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Nejenže tweet zprvu způsobil prudký růst ceny akcií firmy, jde zejména o to, že byl zveřejněn způsobem, který může být v rozporu s burzovními pravidly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám