Hlavní obsah

Tesco v Británii dostalo tučnou pokutu za prodej prošlého zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řetězec Tesco v Británii dostal pokutu ve výši 7,56 milionu liber (227 milionů korun) za to, že se ve třech prodejnách na pulty dostalo zboží s prošlým datem spotřeby. Uvedl to server zpravodajské televize Sky News.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Supermarket Tesco supermarket v britském Hatfieldu (ilustrační foto)

Článek

Společnost také musí zaplatit náklady vyšetřování ve výši 95 500 liber (2 870 376 milionů korun) a soudce jí nařídil poslat také 170 liber (5100 korun) do fondu obětí.

To je běžný institut v právním systému Anglie a Walesu, kdy soud musí při každém trestu určit i výši kompenzace pro poškozené strany, ta se však nevyplácí přímo jim, ale do příslušného veřejnoprávního fondu, který tyto prostředky přerozděluje.

Tesco úřadům přiznalo celkem 22 porušení hygienických a bezpečnostních předpisů v letech 2016 a 2017.

Tesco kvůli pandemii přišlo o 27 miliard, letos čeká oživení

Ekonomika

Úřady se případy zabývaly na základě stížností, které na společnost přišly na radnici v Birminghamu. Ve třech prodejnách v tomto třetím největším britském městě pak inspektoři skutečně našli zmíněná pochybení.

Řetězec v prohlášení uvedl, že ho výsledky inspekce „zklamaly”, avšak zjednal „okamžitou” nápravu a zavedl sadu „robustních postupů”, jež by měly podobným incidentům do budoucna předejít.

Tesco v loňském roce vykázalo zisk 835 milionů liber (25 miliard korun). Pokuta odpovídá zhruba 0,9 procenta této částky.

Reklama

Související články

Black Sabbath opráší vzpomínky

Black Sabbath vydali v roce 1972 své čtvrté album Vol. 4. Zahrnovalo klasické písně Supernaut, Changes a Snowblind a zapsalo se do Top 10 ve Velké Británii...

Výběr článků

Načítám