Hlavní obsah

Na konci týdne začne topná sezona

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studená fronta o víkendu odstartuje topnou sezonu. Zatímco v minulých letech se s vytápěním začínalo na západě Čech a ve vyšších polohách, letos bude vytápění zahájeno v celé České republice prakticky zároveň. Uvedl to mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann.

Foto: Balakryl

Ilustrační foto

Článek

Topná sezona začíná ve chvíli, kdy má průměrná denní teplota dva dny po sobě klesnout pod 13 stupňů Celsia, a zároveň není pravděpodobné, že se brzy oteplí.  Sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od začátku září do konce května.

Vytápění je následně možné přerušit nebo omezit, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia a nečeká se ochlazení.

O víkendu se teploty propadnou o 15 stupňů

Domácí

Elektrárna Opatovice ve východních Čechách avizovala, že topnou sezonu zahájí v pátek. Elektrárna zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61 tisíc domácností, nemocnic, škol a podniků.

Teplárna v Českých Budějovicích začala ve čtvrtek nahřívat distribuční systém měřící 163 kilometrů, aby o chladném víkendu mohla teplo dodávat do sítě. Výrobu posílila o turbínu a novou výměníkovou horkovodní stanici v areálu firmy s tepelným výkonem až 60 megawattů tepelných. Distribuční síť s více než 330 výměníkovými a domovními předávacími stanicemi teplárna naplno roztápí zhruba dva dny, uvedl mediální zástupce teplárny Zdeněk Zuntych.

Veolia kupuje Pražskou teplárenskou

Ekonomika

„Teplárny (ve čtvrtek) pomalu začnou prověřovat funkčnosti topných systémů z výměníkových stanic postupným přitápěním. K teplárnám na západě Čech (Cheb, Aš, Františkovy Lázně, Karlovy Vary a okolí) a v podhorských oblastech (Liberecko a podobně) se budou postupně přidávat další teplárny až po jižní Moravu (Brno, Zlín nebo Břeclav),” uvedl mluvčí TS ČR Kaufmann.

„Podle předpovědi se v pondělí už bude topit asi všude,” dodal.

Teplárenské sdružení dlouhodobě uvádí, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů (GJ) tepla. Podle Kaufmanna činí nyní průměrná cena tepla Česku kolem 600 Kč/GJ.

Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 15 tisíc korun. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplu z odpadu brání předsudky a lobbing

Předsudky živené strachem skládkové lobby z poklesu zisků brání projektu elektrárny v Opatovicích nad Labem na Pardubicku měnit komunální odpad na teplo.

Teplo bude až do poloviny září

Teploty lehce nad průměrem by podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly vydržet v následujících čtyřech týdnech. Co se srážek...

Výběr článků

Načítám