Hlavní obsah

Téměř 300 zaměstnanců Leteckých závodů zůstalo doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUNOVICE

Téměř tři stovky zaměstnanců Leteckých závodů Kunovice, kteří jsou od 1. března ve výpovědní lhůtě, dnes zůstaly doma. Kunovická společnost pro ně nemá žádnou práci.

Foto: Kateřina Martykánová

Výstava snímků z předchozích ročníků Majálesu spojená s poznávací soutěží. Na 20 výherců čeká stup do klubů 3. května zdarma.

Článek

"Lidé dostanou plnou výši mzdy, jako kdyby chodili do práce," řekl ředitel Leteckých závodů Tomáš Štefánek s tím, že odbory nepřistoupily na návrh, aby lidé, pro něž není práce, pobírali 70 procent mzdy.

"V průběhu týdne by se část lidí měla do podniku vrátit, přesný počet však zatím nedokážu říci," řekl Štefánek. Dodal, že závisí na vedoucích jednotlivých provozů, jak rychle vyřeší organizační změny, například předání řídících kompetencí na jiné osoby. Mimo návratu do výroby by měli nevyužití zaměstnanci pomáhat s jarními pracemi a úklidem areálu.

Po dvou letech propuštěna třetina zaměstnanců

Podle šéfa odborářů Milana Blažka by další jednání s vedením společnosti měla být v úterý. Největšího českého výrobce civilních letadel a větroňů, Letecké závody Kunovice, donutily k propouštění zaměstnanců ekonomické problémy.

Ani ne po dvou letech od prodeje podniku akciové společnosti Moravan Aeroplanes, která jej tehdy koupila ve výběrovém řízení, tak přišla o práci třetina zaměstnanců. Podle vedení společnosti problémy způsobila stagnace světového trhu s civilními letouny a posílení koruny.

Související články

Výběr článků

Načítám