Hlavní obsah

Temelín znovu vyrábí elektřinu

Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín začala v noci na pondělí znovu dodávat elektřinu do rozvodné sítě. K přerušení dodávek došlo v pátek kvůli poruše na druhém reaktoru v nejaderné části.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Dnes v 1:59 obnovil první blok výrobu elektřiny. Po deseti dnech tak skončila odstávka, kterou si vyžádala oprava zpětné klapky na potrubí napájecí vody v nejaderné části elektrárny,“ sdělil Právu v pondělí ráno mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Poznamenal, že aktuálně je výkon bloku stabilizován na 98 procentech a probíhají testy turbíny. Po dosažení plného výkonu, ke kterému by mělo dojít ještě v pondělí, bude temelínský první blok pokrývat přibližně deset procent české spotřeby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Běží už i dva bloky Opatovic

Druhý blok Temelína je odstaven pro opravu břitů olejového těsnění ložiska turbogenerátoru. Aktuálně probíhá vychlazování turbíny a pokračuje příprava opravy. Ta by měla být zahájena v první polovině tohoto týdne. Obnovení výroby elektřiny z bloku je plánováno na příští týden.

V pondělí ráno uvedla do provozu druhý blok také elektrárna Opatovice společnosti Severní energetická. V sobotu začal po odstávce pracovat první blok. Kvůli současnému výpadku Temelína a Opatovic muselo Česko v pátek 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám