Hlavní obsah

Temelín spustil opět první blok

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

První blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE) začal ve středu po 60 dnech opět vyrábět elektřinu. Aktuálně je výkon reaktoru, jak Právo informoval mluvčí JETE Marek Sviták, už na 80 procentech výkonu a probíhají energetické testy. Plného výkonu 1055 MW dosáhne blok ve třetí dekádě září.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Během odstávky prvního bloku se na pracích spojených s jeho údržbou podílelo 600 pracovníků z 50 dodavatelských firem a 400 zaměstnanců elektrárny Temelín a za dva měsíce museli provést více než 10 tisíc činností.

K nejdůležitějším patřila výměna čtvrtiny paliva nebo převezení tří kontejnerů s 57 použitými palivovými soubory z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. V nejaderné části byla provedena výměna rotoru generátoru včetně jeho revize.

„Dneškem máme za sebou obě letošní odstávky pro výměnu paliva. Mimo naplánovaných prací jsme museli doplnit i činnosti na údržbě zařízení, které vyplynuly až z prováděných kontrol. Tyto práce, především na prvním bloku, si vyžádaly dodatečný čas. Přesto 112 dní potřebných pro provedení obou odstávek je třetí nejlepší výsledek naší elektrárny,“ zhodnotil stručně Právu odstávku ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Více testů než obvykle

Upřesnil, že během najíždění bloku na plný výkon tentokrát čeká na temelínské techniky více testů než obvykle. Díky projektovým rezervám může elektrárna za hodinu vyrábět o 40 MW elektřiny více.

„Bezpečnostní analýzy, které nám potvrdily provozní rezervy, byly zpracovány pro oba bloky. Máme všechna potřebná povolení a zvyšování výkonu prvního bloku bude záviset na výsledcích testů na jednotlivých výkonech,“ zdůraznil Štěpanovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám