Hlavní obsah

Temelín po poruše druhého bloku opět dodává proud

Právo, Vladimír Vácha

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín začal ve středu dopoledne po týdnu od nucené odstávky opět dodávat elektrický proud do přenosové soustavy. Právo o tom informoval vedoucí útvaru komunikace elektrárny Petr Šuleř. Upřesnil, že večer by blok měl dosáhnout plného výkonu. První blok je kvůli výměně paliva odstaven do konce srpna.

Foto: JETE

Temelínská elektrárna

Článek

Příčinou odstávky druhého bloku byla porucha jedné ze šesti průchodek turbogenerátoru. Podle energetiků sice nebyla její oprava mimořádně náročná, přesto ale bylo nutné odpojit blok od rozvodné sítě a zastavit turbínu.

„Odstavení, vychlazení a opětovné najetí největšího českého turbosoustrojí není krátkodobá záležitost. Musíme důsledně dodržovat technické podmínky i postupy. Aktuálně jsme všechny práce a potřebné kontroly dokončili a opět vyrábíme,“ konstatoval v souvislosti s odstraněním poruchy ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek.

Před připojením do sítě prošel turbogenerátor řadou testů. Odborníci v něm například kvůli ověření těsnosti chladicího systému zvýšili tlak na 510 kPa, což je více než dvojnásobek tlaku v pneumatikách běžných osobních aut. Kontroly rozšířili i na první výrobní blok s cílem vyloučit možnost stejné závady.

Oba temelínské bloky by měly od začátku školního roku vyrábět rekordní množství elektřiny, neboť letos skončil modernizační program zahrnující kromě jiného i výměnu nízkotlakých dílů turbín. Bez vyšší spotřeby paliva narostl jejich výkon o více než 20 MWe. 

První blok jihočeské jaderné elektrárny je nyní v pravidelné odstávce pro výměnu paliva, která by měla skončit v posledním srpnovém týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám