Hlavní obsah

Temelín měl třetí nejvyšší výrobu ve své historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za loňský rok 16, 1 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Podruhé za sebou překročila hranici 16 TWh a je to třetí nejvyšší výkon v historii od jejího spuštění v roce 2000. Loni vyrobená elektřina v Temelíně by vystačila všem českým domácnostem na celý rok.

Foto: Jaderná elektrárna Temelín, Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Hranici 16 TWh Temelín překonal 30. prosince. Ve zbývající části roku přidal dalších 0,1 TWh elektřiny. Konečný výrobní ukazatel se tak zastavil na čísle 16,1 TWh. „Je to výsledek vysoké spolehlivosti provozu elektrárny, která se pohybovala přes 99 procent. Projevily se i modernizace, které přispívají k větší efektivitě provozu a tím i k většímu výkonu elektrárny. Důležité také bylo, že plánované odstávky jsme v součtu zvládli za 110 dní,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Výrobní hranici 16 TWh překonal jihočeský Temelín potřetí v historii. Dosud se mu to povedlo v roce 2017, konkrétně 16,5 TWh a loni 16,3 TWh elektřiny. Přitom ještě před dvaceti lety se jeho výroba pohybovala kolem 12 TWh. „Za navýšením výroby o 4 TWh se skrývají zvládnuté odstávky, úspěšné modernizace, kvalitní kontroly, bezpečný, plynulý provoz a mnoho dalšího,“ zmínil Kruml.

V letošním roce čekají jadernou elektrárnu další modernizace a také o něco delší odstávky. „Očekáváme nepatrně nižší výrobu. Ta ale bude kompenzována vyšší výrobou v dalších letech,“ podotkl Kruml.

Elektřina z Temelína by domácnostem vystačila na 19 let

Domácí

Společně s Jadernou elektrárnou Dukovany vyrobil Temelín 30,4 TWh. Historicky jde o čtvrtý nejlepší výsledek českých jaderných elektráren.

„Prioritou je pro nás bezpečnost a stabilita, nechceme prvoplánově trhat rekordy. Obě elektrárny navíc připravujeme na nejméně šedesátiletý provoz. Odstávky tak už zdaleka nejsou jen o výměně paliva, ale především o řadě modernizačních programů a kontrol. A i přesto plníme i výrobní plány,“ upozornil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Celkově podíl jaderných elektráren na české spotřebě v posledních letech roste. Aktuálně svojí bezemisní výrobou kryjí přibližně polovinu celé české spotřeby, která za rok 2022 činila 60,4 TWh. V obou elektrárnách postupně přechází na delší palivové cykly. V případě Temelína je to osmnáct měsíců, u Dukovan šestnáct měsíců. Proti současné výrobě chce ČEZ opatřeními získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny, tedy přibližně další 3 až 4 procenta celkové české spotřeby.

Temelín a Dukovany díky inovaci zvýší výrobu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám