Hlavní obsah

Temelín má zásoby ruského paliva na rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné přerušení dodávky ruského jaderného paliva kvůli konfliktu na Ukrajině by nemělo ohrozit elektrárnu Temelín. Má zásoby na rok provozu. V Temelíně to ve čtvrtek řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš, který elektrárnu navštívil společně s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pohled na chladicí věže a rozvod elekřiny od turbosoustrojí prvního bloku temelínské elektrárny

Článek

"Jaderné palivo máme na rok provozu. Takže není to nic časově tak dramatického, že bychom nějakou mimořádnou situaci nedokázali řešit," řekl Beneš.

Bělobrádek dodal, že vláda se případnými komplikacemi v otázce dodávek jaderného paliva zabývala. Řešila i možný nedostatek jiných dovážených komodit.

"Krizové scénáře jsou připraveny a je to otázka bezpečnosti i strategie. Můžu všechny uklidnit, že nic akutního se stát nemůže," řekl Bělobrádek.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zprava místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ředitel temelínské elektrárny Miloš Štěpanovský a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš procházejí turbosoustrojím prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová již dříve uvedla, že Temelín může používat ruské i americké palivo. Do roku 2010 ho pro elektrárnu dodával americký Westinghouse, objevily se ale určité problémy, kvůli kterým se ekonomicky lepší jevilo palivo z Ruska.

Na ruské palivo je ale podle Drábové dělaná jaderná elektrárna Dukovany, nový dodavatel by jej musel teprve vyvíjet.

Temelínská jednička zvýšila výkon

Po instalaci nových dílů nízkotlaké turbíny během letní odstávky začal první blok Temelína vyrábět elektřinu pro dalších 50 tisíc českých domácností  Díky nim dosáhl historicky nejvyššího výkonu 1074 MWe, což je o dvě procenta než dosud. Stejná modernizace, jak Právo informoval mluvčí JETE Marek Sviták, proběhne příští rok i na druhém bloku.

„Zvýšeného výkonu jsme dosáhli lepším využitím stávajícího zařízení. Když elektrárna začínala, byl výkon jednoho bloku 981 MWe, nyní je to téměř o 100 MWe víc. Výkonově tak modernizace Temelína odpovídá stavbě uhelné bloku,“ uvedl v Temelíně při čtvrtečním brífinku předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Dukovany potřebují nový blok, řekl Mládek

Jeden z plánovaných nových jaderných bloků by mohl vzniknout v jaderné elektrárně Dukovany. Po středeční návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na...

Výběr článků

Načítám