Hlavní obsah

Temelín kryje pětinu české spotřeby

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila od začátku provozu už 200 miliónů megawatthodin (MWh) elektřiny. Českým domácnostem by toto množství stačilo na 14 let a celé České republice na 3,5 roku. Právo o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Elektrárna podle jeho slov dlouhodobě kryje asi pětinu české spotřeby elektřiny.

Foto: Marek Sviták/JETE

Temelínská elektrárna vyrobila od začátku provozu elektřinu, která by českým domácnostem stačila na čtrnáct let.

Článek

„Nejvyšší roční výroby dosáhly oba temelínské bloky v roce 2012, konkrétně 15 302 055 MWh. Naopak nejméně elektřiny, konkrétně 2307 MWh, vyrobil Temelín hned v roce 2000, kdy byl spuštěn. Tehdy vyráběl elektřinu z jednoho bloku pouze 10 dní. První blok byl totiž do provozu uveden 21. prosince. Druhý se k němu připojil o dva roky později, konkrétně 29. prosince 2002,“ uvedl Sviták.

Nejčastěji se roční výroba Temelína pohybovala mezi 12 a 14 milióny MWh a spolu s Dukovany byl nejvýkonnějším českým zdrojem. Výrobní hranici 15 miliónů MWh jihočeská elektrárna poprvé překonala v roce 2012. „Vedle stabilního a bezpečného provozu byly důležité délky odstávek pro výměnu paliva v reaktoru. V součtu obou bloků trvaly odstávky 95 dní,“ upozornil ředitel elektrárny Temelín a divize Jaderná energetika Bohdan Zronek.

Patnáctimiliónovou výrobu jihočeská elektrárna překonala ještě o rok později. V dalších letech i přes modernizace zůstala výroba za očekáváním. „Například díky novým rotorům turbíny jsme zvedli výkon o přibližně čtyři procenta. Realizace takto složité modernizace si ale vyžádala více času během odstávek i při následném řešení některých technických úprav. Dlouhodobě se ale tyto změny ve výrobě projeví pozitivně,“ doufá Zronek.

Letos jsou energetici s výrobními odhady velmi opatrní, a to i přes povedenou první polovinu roku. V ní Temelín vyrobil 8,36 miliónu MWh, což je dosud druhá nejvyšší výroba za prvních šest měsíců. „Výrobní účty budeme skládat na konci roku. Důležité bude úspěšné dokončení dobře rozběhnuté odstávky. Pořád je před námi měsíc odstávkových činností. A druhým důležitým faktorem bude spolehlivost provozu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám