Hlavní obsah

Telefonování od května mírně zlevní

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní operátoři i provozovatelé pevných telefonních linek musejí v květnu zlevnit měsíční paušální poplatky, hovorné i ceny svých dalších služeb o rozdíl daně z přidané hodnoty (DPH). V platnost totiž už vstoupilo její snížení pro telekomunikační služby z dvaadvaceti na devatenáct procent.

Foto: Jiří Jevický

Odpovědná příprava Jiřího Mádla a Ondřeje Sokola

Článek

 "Ceny snížíme od 1. května automaticky o tři procenta. Například u programu Telefon 70, nejlevnějšího z těch nových, jež Český Telecom zavedl letos v lednu, bude včetně DPH paušál 338 korun místo dosavadních 348 korun," sdělil Právu tiskový mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Český Telecom provozuje tři a půl miliónu pevných telefonních linek. Ještě koncem loňského roku využívaly tři čtvrtiny domácností jeho programů Home Mini a Home Standard. Tyto programy v lednu kvůli vyššímu DPH podražily o 16,2 procenta, stejně jako hovorné.

U Mini tak paušál stoupl ze 190 na 221 korun a u Standardu z 299 na 348 korun. Od května ale Mini už bude jen za 214 a Standard za 338 Kč.

Volání do ciziny bude výhodnější

Telecom ponechává Home Standard a Home Mini i nadále v platnosti, aktivně však klientům nabízí pouze své nové programy Telefon. Ty umožňují volat z bytových stanic do zahraničí až o 41 procent levněji. Mezi jejich přednosti patří také převoditelnost volného kreditu nejen pro volání, ale i surfování po internetu.

Většina z klientů, kteří mají Home Mini, platí podle Telecomu za telefonování větší účty, než by jim umožnil vhodnější cenový program. To se ovšem netýká těch domácností, které samy téměř netelefonují a pevný telefon jim slouží vlastně jen k tomu, aby se k nim bylo možné v případě potřeby dovolat. Pro téměř nevolající domácnosti zůstává Home Mini díky nejnižšímu paušálu dobrou volbou, která navíc nyní ještě o pár korun zlevní.

GTS omezuje surfování za paušál

Společnost GTS se zase v souvislosti se změnou DPH rozhodla od 1. května nejen adekvátně snížit tarify, ale současně upravit podmínky paušálního připojení domácností k internetu přes pevný telefon v rámci služby Pohoda Doma.

Uživatelé této služby budou moci za paušál, který nyní je 599 korun, prosurfovat každý víkend nebo sváteční den osm hodin a v pracovních dnech čtyři hodiny, celkem však maximálně 120 hodin měsíčně. Dosud takové omezení nebylo.

"Někteří uživatelé službu neúměrně zatěžují a pro běžné zákazníky tak může být někdy problematické se připojit. Marně se také snažíme dohodnout s Českým Telecomem o paušálním zpoplatnění propojení mezi operátory. Situace je pro nás vzhledem k výši propojovacích poplatků ekonomicky neúnosná," zdůvodnil zavedení limitu ředitel komerční divize GTS Tomáš Budník.

Laciněji i z mobilů

Z mobilních operátorů již na snížení DPH reagoval Český Mobil, jenž provozuje síť Oskar. Ten ČTK sdělil, že uživatelům tarifních programů bude už v dubnovém vyúčtování počítat ceny jen s 19procentní sazbou této daně. Ostatním klientům, kteří mají předplacené Oskarty, začne Český Mobil od 1. května účtovat o tři procenta nižší hovorné. Částky pro dobíjení Oskaret však nezmění. V platnosti tedy zůstanou dobíjecí kupóny v nominálních hodnotách 500 a 1200 korun. V bankomatech a přes mobilní telefony bude možné nově dobíjet hodnotami 250 a 2400 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám