Hlavní obsah

Telecom znovu napomenut kvůli ADSL

ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom musí do léta zvýšil základní přenosovou rychlost ADSL, tedy vysokorychlostního připojení na internet přes pevné telefonní linky. Požaduje to ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Foto: Aleš Ovesný

Zleva: Květa Fialová, moderátor večera Lukáš Szebesta a zakladatelka o. s. Alma mater paní Dagmar Knýblová.

Článek

"K ultimatu mne vedlo srovnání nabídky Telecomu s tím, co operátoři nabízejí klientům v ostatních evropských zemích," řekl v pátek novinářům Mlynář.

Český telekomunikační úřad zjistil, že v porovnání s dvanácti dominantními evropskými operátory má Telecom šestou nejvyšší cenu za ADSL, ale s výrazně nižší rychlostí připojení.

Zatímco v naší republice stojí ADSL u Telecomu 42,4 eura měsíčně (bez DPH), nejlevněji vyjde ve Velké Británii (19,95 eura) a průměrná evropská cena se pohybuje kolem 58 eur.

Český Telecom přitom nabízí nejlevnější ADSL o rychlosti 192 kilobitů za sekundu, kterou již v Evropě žádný jiný operátor neposkytuje. Obvyklá je nabídka začínající na 256 nebo dokonce 512 kbit/s.

"Cena za ADSL v Česku sice odpovídá průměru Evropské unie, ale zákazník nedostává srovnatelnou kvalitu. Nový generální ředitel Českého Telecomu bude proto muset v krátké době zajistit, aby se tato kvalita a zejména přenosová rychlost zvýšila," prohlásil Mlynář.

Čekání na Berdára

Ministr také potvrdil, že novým generálním ředitelem Českého Telecomu bude Gabriel Berdár, nynější šéf české a slovenské filiálky americké počítačové firmy Dell Computer. Představenstvo Telecomu se na tom shodlo již v březnu, Berdár se však dosud funkce neujal.

Na dotaz Práva kdy se tak konečně stane, Mlynář odpověděl: "Doufám, že velmi brzy. Berdár má ještě nějaké závazky ve firmě Dell, které si musí dořešit."

První ultimatum dal Mlynář Telecomu počátkem letošního roku, kdy ho důrazně požádal, aby se s ADSL začalo nejpozději v únoru. Bylo mu vyhověno a teď doufá, že Telecom stejně přistoupí i k jeho dalšímu ultimatu.

"ADSL jsme v České republice spustili velmi pozdě, jako jedni z posledních v Evropě. Přitom dnes řešíme stejné problémy, které jiné státy s ADSL měly před dvěma až třemi lety. Je proto mou povinností se zasadit, aby ČR co nejdříve srovnala s Evropou krok," uvedl Mlynář.

Smlouva o ADSL už se 17 operátory

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) umožňuje uživatelům surfovat, stahovat text, obrázky i video, hrát počítačové hry a vstupovat do dislokovaných databází.

Kromě rychlosti je výhodou neomezený objem přenášených dat, jenž závisí pouze na možnostech operátora, připojení 24 hodin denně, aniž by si člověk musel hlídat tarif, i nepřetržitý provoz telefonní stanice.

První nabídky ADSL pro koncové zákazníky se začaly v ČR objevovat na přelomu února a března. V současnosti má Telecom podepsánu smlouvu o velkoobchodním poskytování ADSL již se sedmnácti operátory.

Jejich ceny pro zákazníky se u nejnižší nabízené rychlosti 192/60 kbit za sekundu pohybují od 1390 do 1600 korun, když se zatím nejlacinější nabídkou přišla společnost Tele2.

Vysokorychlostní připojení k internetu z telefonní linky prostřednictvím technologie ADSL je nyní dostupné v Praze, Brně a Ostravě a omezeně v několika desítkách dalších lokalit. Brzy se ale má rozšíří na všechna větší města.

Reklama

Související články

Telecom se odvolal proti pokutě za ADSL

Český Telecom se odvolal proti pokutě ve výši 23 miliónů korun, kterou se mu rozhodl udělit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za loňskou nabídku...

Většina telefonních linek změní operátora

NMS - agentura pro výzkum trhu, zpřístupnila výsledky průzkumu mezi aktivními uživateli internetu, který se zaměřil na hlasové služby telefonních operátorů.

Telecomu propadl zisk o třetinu

Audit loňských výsledků Českého Telecomu potvrdil propad čistého zisku o 30 procent na 4,3 miliardy korun. Konsolidované výnosy podle mezinárodních účetních...

Výběr článků

Načítám