Hlavní obsah

Také agentura Moody's snížila výhled ratingu USA na negativní kvůli fiskálním deficitům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká agentura Moody's Investors Service v pátek změnila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Podle agentury Reuters to zdůvodnila především vysokými fiskálními deficity USA a vnitropolitickými neshodami. Krok agentury kritizovala administrativa prezidenta Joea Bidena.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody's

Článek

„Pokračující politická polarizace v americkém Kongresu zvyšuje riziko, že následující vlády nebudou schopny dosáhnout konsenzu na fiskálním plánu, který by zpomalil pokles schopnosti splácet dluhy,“ uvedla agentura Moody's v prohlášení.

Rozhodnutí agentury přichází jen pár měsíců poté, co další agentura Fitch snížila rating úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Jako první z velkých agentur nejvyšší rating USA už před dvanácti lety odebrala Standard & Poor's.

Moody's je poslední z trojice agentur, která zatím úvěrovou spolehlivost USA hodnotí nejvyšším stupněm. „Ačkoli agentura Moody's ve svém prohlášení zachovává rating AAA Spojených států, nesouhlasíme se změnou na negativní výhled. Americká ekonomika zůstává silná a americké dluhopisy jsou nejbezpečnějším a nejlikvidnějším aktivem na světě,“ uvedl v reakci náměstek ministryně financí Wally Adeyemo.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, kterým ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Agentura Fitch vzala USA nejvyšší možný rating

Ekonomika

Agentura S&P Global snížila úvěrové ratingy několika amerických bank

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám