Hlavní obsah

Tajná dohoda energetických obrů na českém trhu se Bruselu nelíbí

Aktualizováno

Evropská komise vyšetřuje tajnou dohodu o rozdělení českého trhu s elektřinou, kterou loni v červnu podepsali zástupci společností ČEZ, J&T Finance Group a německé EnBW. Napsal to v pátek list Financial Times.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Tři středoevropské energetické společnosti loni uzavřely tajnou dohodu o koordinaci při snaze o konsolidaci majetku a aktiv na českém trhu. Dokument datovaný z 25. června 2009 podepsali vysocí představitelé tří zúčastněných firem, tedy ČEZu, J Finance Group a německá EnBW Energie Baden-Württemberg AG.

Z dohody plyne, jak mohou tyto společnosti vyměňovat akcie, a jak to i dělaly. Vše souviselo s majetkem britské společnosti International Power. Ta v červenci 2009 kontroverzně zrušila tendr na prodej opatovické elektrárny a souhlasila s prodejem majetku přímo J za 22,5 miliardy korun.

EnBW slíbila v dohodě, že nebude zvedat cenu aktiva International Power. Získat za to měla na oplátku 49 procent akcie Pražské teplárenské, J zas 41,1 procenta Pražské energetiky a EnBW bude mít majoritu v Pražské energetice.

Po dohodě ČEZ oznámil 1. července, že souhlasí s nákupem 49 procent akcií Pražské teplárenské. Dohoda umožnila, aby J a ČEZ zcela vlastnily Pražskou teplárenskou.

J tvrdí, že na dohodě není nic špatného. „Je mnoho příkladů, kdy energetické společnosti v Evropě spolupracují na malém segmentu kvůli svým zájmům, a to je v souladu se zákonem," řekl Marian Mank z Energetického a průmyslového holdingu.

V kancelářích ČEZu a J se 24. listopadu kvůli dohodě konaly razie.

"Tuto kauzu šetří Evropská komise od loňského podzimu, nic bližšího vám k tomu v současné době nemohu povědět," vyjádřil se pro Novinky mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

„Vyšetřování Evropské komise probíhá již téměř rok, překvapuje nás, že se toto vydává za novou zprávu. Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy," doplnila mluvčí ČEZu Eva Nováková s tím, že všechny dokumenty si Evropská komise zajistila při místním šetření v listopadu loňského roku a žádné nové v šetření nejsou.

Trh s elektřinou je v ČR velmi konsolidovaný, čtyři největší společnosti ovládají 80 procent. Elektřina je v ČR ve srovnání s průměrem EU drahá, uvádí Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám