Hlavní obsah

SZPI: Indický přírodní lék je plný jedovaté rtuti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před indickým doplňkem stravy s názvem Bruhat Vata Chintamani Rasa. Obsahuje těžké kovy včetně výrazně nadlimitního obsahu pro člověka jedovaté rtuti, uvedl v pondělí mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Foto: repro Ebay

SZPI varovala před indickým doplňkem stravy.

Článek

Podle analýzy obsahuje kilogram výrobku 72 200 miligramů rtuti, přičemž povolený limit je pouze 0,1 miligramu na kilogram. Dále obsahuje například těžké kovy, jako jsou olovo, nikl a arzen. Inspekce získala informaci od Zdravotního ústavu, který dělal laboratorní analýzu na žádost spotřebitele.

Doplněk se konzumuje ve formě tablet a podle anglických popisů v různých internetových obchodech patří k ájurvédské medicíně a má sloužit při problémech, jako je hemiplegie, tedy obrna poloviny těla, obrna obličeje či třes a při různých dalších neduzích. V popisu se také píše, že se má používat pouze po domluvě s lékařem.

Výrobek je podle SZPI možné koupit v různých internetových obchodech včetně eBaye nebo Amazonu. „Není vyloučeno, že by se mohl objevit na některém z e-shopů, které jsou cíleny primárně na českého spotřebitele,“ uvedl Pospíchal.

Jde o výrobek, který byl dříve na webových stránkách portálu eBay nabízen jako doplněk stravy, nyní je v kategoriích přírodní a alternativní prostředky či ostatní zdravotnické prostředky. Vyrábí se v Bombaji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám