Hlavní obsah

Inspekce našla falšovaný kabanos z Polska, měl málo masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla na trhu falšované masné výrobky z Polska. Jde o tři druhy kabanosu, které prodával Kaufland. Výrobce, jímž je společnost Tarczynski, dodávala výrobky, které obsahovaly nižší množství masa, než měly uvedeno na obale, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

SZPI zjistila tři šarže klamavě označených kabanosů polského výrobce

Článek

Výrobce nahrazuje masnou složku levnější, čímž nelegálně získává konkurenční výhodu. Dovozcem a dodavatelem polských výrobků byla firma Gornicky z Písku. Dva vzorky prodával jihlavský Kaufland, jeden třebíčský.

Kabanos klasický vepřový v balení 200 gramů měl datum použitelnosti do 7. března. Na 100 gramů mělo být využito 142 gramů vepřového, avšak laboratorní rozbor ukázal pouze na 122 gramů. Kabanos exclusive byl v balení o hmotnosti 120 gramů s datem použitelnosti do 3. dubna. Na 100 gramů výrobku se mělo použít 185 gramů masa, rozbor ukázal pouze 164,5 gramu. Kabanos exclusive cheese byl také v balení o hmotnosti 120 gramů s datem použitelnosti do 31. března. Místo 180 gramů masa na 100 gramů výrobku bylo použito jen 146 gramů.

Kaufland, ale i další prodejci, kteří toto zboží nabízeli, se dopustili klamání spotřebitele. Musejí výrobky stáhnout z prodeje a inspekce s prodejci zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„Zmíněné kabanosy Kaufland ČR stáhl z prodeje již 4. března. Abychom předešli případným obdobným nesrovnalostem, zadali jsme analýzu i dalších šarží tohoto výrobce. Zákazníci mohou zmíněné výrobky v jakékoli prodejně Kaufland vrátit, částka jim bude v plné výši vyplacena zpět. Našim zákazníkům se za nastalé komplikace velice omlouváme,” řekla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

O obdobném případu informovala inspekce minulý týden. Kabanos s menším obsahem masa nabízel Lidl pod svoji privátní značkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám