Hlavní obsah

Světoví výrobci LCD obrazovek jsou vyšetřováni kvůli kartelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/TOKIO

Několik předních světových výrobců plochých obrazovek a displejů TFT/LC čelí vyšetřování kvůli kartové dohodě. Mezi nimi je korejská firma LG Philips, další korejská společnost Samsung, které spolu soupeří o pozici světové jedničky, a japonské společnosti Sharp, Seiko a Sanyo. V úterý o tom informovaly světové agentury.

Článek

Japonský antimonopolní úřad potvrdil, že vyšetřuje dohodu o cenách mezi korejskou společností LG Philips, Samsungem a firmou Sharp. Prošetřuje též joint venture dvou japonských výrobců LCD obrazovek pro mobilní telefony a digitální kamery Seko Epson a Sanyo Electric.

Možný kartel výrobců LCD displejů prošetřují i vrcholné orgány Evropské unie. V EU ale úřady neuvedly, jaké společnosti jsou vyšetřovány

LG Philips už v pondělí potvrdil, že ho prošetřuje i americké ministerstvo spravedlnosti a korejský antimonopolní úřad  Také tchajwanský výrobce AU Optronic, který je třetím největším na světě, potvrdil, že jej ze stejných důvodů vyšetřují americké úřady.

Podezření se projevila na poklesu cen akcií LGPhilips, které v Jižní Koreji poklesy o 4,3 procenta, i když v jednu chvíli byl pokles sedmiprocentní. O 0,7 procenta poklesly na korejské burze i akcie Samsungu.

Vyšetřování se má týkat let 2003 až 2004, kdy největší výrobci měli kontrolu nad trhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám