Hlavní obsah

Světové ceny potravin v srpnu klesly, rýže je ale nejdražší za 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové ceny potravin v srpnu sestoupily na nové dvouleté minimum. Ceny rýže však v důsledku omezení vývozu z Indie stouply o téměř deset procent a dostaly se na 15leté maximum. Vyplývá to z páteční zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v srpnu meziměsíčně snížil o 2,1 procenta na 121,4 bodu. Klesl tak již o 24 procent z rekordního maxima, na které se vyšplhal loni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Cenový index obilovin se podle FAO v srpnu snížil o 0,7 procenta. Index pro samotnou rýži však vzrostl o 9,8 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň za 15 let. Indie, která je největším světovým vývozcem této základní potraviny, v létě uvalila embargo na vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati.

Zdražení v srpnu vykázal rovněž cukr, jehož cenový index vzrostl o 1,3 procenta. Ceny masa a rostlinných olejů se nicméně podle FAO snížily o zhruba tři procenta a ceny mléčných produktů klesly o čtyři procenta.

Obchodování s rýží v Asii ustalo, po omezení vývozu z Indie se čeká růst cen

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám