Hlavní obsah

Obchodování s rýží v Asii ustalo, po omezení vývozu z Indie se čeká růst cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodování s rýží v Asii v pátek ustalo, obchodníci vyhodnocují dopad omezení exportu z Indie. Očekává se, že ceny rýže v následujících dnech výrazně porostou, uvedla s odvoláním na tři obchodníky agentura Reuters. Rýže je základní potravinou pro více než tři miliardy lidí a téměř 90 procent této plodiny náročné na vodu se pěstuje v Asii. Tam ale suché počasí a efekt El Niňo pravděpodobně omezí dodávky.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Pracovnice veze vařenou rýži, aby ji rozprostřela k sušení v mlýně na rýži na předměstí Kalkaty v Indii.

Článek

Indie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati, snaží se tak zabránit prudkému růstu cen na domácím trhu. Zákaz se týká asi čtvrtiny celkového exportu rýže z Indie. Země je největším světovým vývozcem této plodiny, připadá na ni přes 40 procent celosvětových dodávek. Ceny rýže se v Indii za poslední rok zvýšily o více než 11 procent, úrodu poškodily silné deště.

„Ceny rýže na exportním trhu dál porostou. Očekáváme minimální nárůst kolem 50 dolarů za tunu, ale mohlo by to být i 100 dolarů a více,“ řekl jeden obchodník z mezinárodní obchodní společnosti v Singapuru. „V tuto chvíli všichni - prodávající i kupující - čekají, o kolik se trh zvýší,“ dodal.

Před oznámením Indie se vietnamská rýže s obsahem pěti procent lámaných obilek nabízela za 515 až 525 dolarů (11 130 - 11 350 Kč) za tunu. Indická rýže parboiled s pěti procenty lámaných obilek se tento týden pohybovala poblíž pětiletého maxima na úrovni 421 až 428 dolarů (9 100 - 9 250 Kč) za tunu.

Indie s okamžitou platností stopla vývoz jiné bílé rýže než basmati

Ekonomika

Další dva obchodníci, jeden v Singapuru a druhý v Bangkoku, uvedli s podmínkou zachování anonymity, že očekávají podobný nárůst cen. „Dnes jsme neslyšeli o žádných uskutečněných obchodech. Kupující ale budou muset zaplatit za dodávky vyšší ceny, protože rozhodnutí Indie stáhlo z trhu velké objemy,“ řekl další obchodník ze Singapuru.

Až 800 dolarů za tunu

V Thajsku, které je druhým největším světovým vývozcem rýže, dodavatelé před podpisem nových smluv vyčkávají, jaký bude vývoj cen. „Vývozci nebudou chtít prodávat, protože nevědí, jaké ceny mají uvádět,“ řekl agentuře Reuters předseda thajského sdružení vývozců rýže. „Někteří z nich mají za to, že ceny by mohly dosáhnout 700 až 800 dolarů (15 125 - 17 285 Kč) za tunu,“ dodal.

„Celosvětové (dodávky) rýže se drasticky omezí. Indie je druhým největším producentem této základní potraviny na světě,“ uvedla ekonomka Eve Barreová ze společnosti Coface. Zákaz podle ní nejvíce zasáhne Bangladéš a Nepál, protože obě země jsou hlavními vývozními destinacemi.

„Mezi hlavní destinace indické rýže patří Bangladéš, Čína, Benin a Nepál. Velké množství indické rýže dovážejí také africké země,“ napsali analytici společnosti Gro Intelligence. Zasažení dovozci se mohou uchýlit k alternativním dodavatelům v regionu, jako je Thajsko a Vietnam.

Anketa

Kolik jste ochotni zaplatit za kilogram rýže?
Maximálně 30 Kč.
43,4 %
30 až 50 Kč.
28,3 %
50 - 80 Kč.
17,5 %
80 Kč a více.
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 212 čtenářů.

„Ačkoliv zatím ceny rýže na světových trzích zůstávají stabilní, následující měsíce mohou přinést výrazné výkyvy. Vedle snížení globální nabídky, což má na růst ceny příznivý vliv, se do cenotvorby zapojí také spekulanti, od kterých bych očekával největší aktivitu a snahu dostat ceny výše,“ sdělil analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

„Potenciálně se můžeme dostat zpět na úrovně ze začátku roku, kdy se cena rýže obchodovala nejvýše od roku 2008. To podporuje vedle základního fundamentu nabídky a poptávky, kdy Indie zůstává lídrem trhu, také makroekonomický obrázek, který definuje výrazný růst nákladů na sklizeň za poslední rok,“ dodal.

Dodávky potravin jsou už teď pod značným tlakem. Rusko v pondělí odstoupilo od takzvaných obilných dohod, které od loňského léta umožňovaly vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů. Ceny pšenice na světových trzích na to zareagovaly růstem. Tento týden si připsaly přes deset procent, což je jejich největší týdenní nárůst za více než 16 měsíců.

Pšenice na burzách zdražuje po zprávě, že Rusko odstoupilo od obilných dohod

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám