Hlavní obsah

Světová ekonomika se vrátí na předcovidovou úroveň už příští rok, čeká Deutsche Bank

Novinky, bož

Globální hrubý domácí produkt (HDP) by se v polovině roku 2021 mohl vrátit na úroveň, na níž byl před začátkem globální pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z aktuální predikce finančního domu Deutsche Bank, o níž v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Finanční čtvrť ve Frankfurtu nad Mohanem se sídlem Deutsche Bank.

Článek

Deutsche Bank zlepšila svůj předchozí odhad pro letošní i příští rok. V květnu očekávala, že ekonomika světa za letošek spadne o 5,9 procenta. Nyní již hovoří pouze o propadu 3,9 procenta.

„Zotavení globální ekonomiky z hlubin covidového propadu, k němuž došlo v zimě a na jaře, pokročilo mnohem výrazně rychleji, než jsme předpokládali,“ uvedl ředitel ekonomického výzkumu Deutsche Bank Peter Hooper ve zprávě pro klienty.

Ekonomika EU se ve čtvrtletí propadla nejvíce za 25 let

Ekonomika

„Jak se třetí čtvrtletí blíží ke konci, odhadujeme, že globální HDP je zhruba na půli cesty zpět na předkoronavirovou úroveň,“ dodal s tím, že tuto cestu světová ekonomika dokončí v polovině příštího roku.

Odhad růstu pro příští rok Deutsche Bank zvýšila z 5,3 na 5,6 procenta. Na druhé straně upozornila na přetrvávající nejistotu a nebezpečí předluženosti států. Potenciální nebezpečí také vidí v možném šoku v případě tvrdého brexitu.

Zeman podepsal rekordní schodek rozpočtu

Domácí

Reklama

Související články

Ekonomika Spojených států rekordně spadla

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí klesla podle zpřesněných údajů v přepočtu na celý rok o rekordních 31,7 procenta. Oznámilo to ve čtvrtek americké...

Výběr článků

Načítám