Hlavní obsah

Švédsko stále vidí určitou šanci na záchranu Saabu

Švédsko stále vidí určitou šanci na záchranu domácí automobilky Saab. Americká mateřská společnost General Motors však pokračuje v ukončování aktivit této ztrátové divize, protože ji doposud žádný ze zájemců o převzetí švédského podniku nepřesvědčil, aby svůj postoj změnila. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

"Zastavujeme provoz Saabu," uvedl prozatímní ředitel GM Ed Whitacre na autosalonu v Detroitu. Místopředseda správní rady GM Bob Lutz upozornil, že uzavírání divize bude pokračovat, pokud se neobjeví nabídka, která by byla "finančně výhodnější než postupné ukončování jejích aktivit".

"Naším dojmem je, že zvažování nabídek stále pokračuje. Na základě toho existuje malá šance, že bude Saab prodán," řekl agentuře Reuters státní tajemník švédského ministerstva průmyslu Joran Hagglund. "Času je ale samozřejmě málo. Kvůli skutečnosti, že již zahájili likvidační proces, je čas omezený," dodal.

V prodej doufá rovněž nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker, který minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí Saabu. "Rozhovory stále pokračují," řekl generální ředitel nizozemského podniku Victor Muller.

Odborový svaz IF Metall již v pátek uvedl, že vedení Saabu se rozhodlo pro soudní likvidaci podniku. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám