Hlavní obsah

Superboháči se vyhnuli placení nejméně 21 biliónů dolarů na daních

Nejbohatší lidé na světě se k roku 2010 vyhnuli zaplacení nejméně 21 biliónů dolarů na daních. Uvedl to ve své zprávě bývalý šéfekonom konsultační firmy McKinsey James Henry, který využil mimo jiné údajů z mezinárodních finančních organizací. Podle něj ale skutečný rozsah daňového úniku, jaký umožnily daňové ráje, činí 32 biliónů. O zprávě informovala britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I nižší číslo 21 biliónů, které se označuje za konzervativní odhad, odpovídá tomu, co společně vygenerují ekonomiky USA a Japonska. „Ztráta na výnosu daně je podle našich odhadů obří. Je tak velká, že má významný vliv na rozpočty mnoha zemí,“ uvedl Henry.

Henry použil ve své zprávě s názvem "Revidovaná cena za offshore" data od Světové banky, Mezinárodního měnového fondu i Banky pro mezinárodní urovnání. Ve své studii pracoval pouze se jměním uloženým v bankách a na investičních účtech, aniž by do něj zahrnul nemovitosti nebo luxusní jachty či letadla.

Zpráva byla zveřejněna v době, kdy rostou obavy veřejnosti a politiků z daňových úniků přes daňové ráje.

Henry uvedl, že superboháči přesouvají peníze po celém světě pomocí „přičinlivého houfu profesionálů v soukromých bankách, právních firmách a investičních společnostech“.

"Velká černá díra"

Zpráva zdůrazňuje, že tyto úniky mají velký dopad na rozpočty 139 rozvojových zemí. Henry odhaduje, že od roku 1970 největší boháči v těchto 139 zemích nahromadili mezi 3,7 a 3,9 biliónu dolarů pomocí úniků přes daňové ráje a offshoreové společnosti. Podle Henryho offshore představuje „velkou černou díru ve světové ekonomice“.

Offshoreové společnosti jsou společnosti založené v daňových rájích, kde je malé zdanění. Firma přesune své sídlo do daňového ráje a peníze ze země, kde podniká, se převádějí do centrály, kde se příjmy daní na základě zákonů platných v daňovém ráji. Mnohdy firma platí jen daňový paušál.

Henry však zprávu označil i za dobrou, protože se podařilo lokalizovat velké množství prostředků, které by při využití dostatečného tlaku mohly být použity při řešení současných ekonomických problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám